Nieuws

KNVB betreurt besluit: ‘Nieuwbouw noodzakelijk voor EK’

on

Behalve de clubleiding van Feyenoord, was ook de KNVB teleurgesteld over het besluit dat het gemeentebestuur van Rotterdam donderdag heeft genomen. De gemeenteraad trok het voorstel voor een nieuwe Kuip definitief in omdat er geen meerderheid voor te vinden was.

‘De KNVB is zoals bekend voorstander van een nieuwe Kuip en heeft met teleurstelling kennisgenomen van de berichtgeving van gisteravond’, aldus een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond. ‘De bond streeft ernaar de wedstrijden van Oranje bereikbaar te laten zijn voor iedereen en de interlands in meerdere steden in het land te laten spelen.’

‘De oude Kuip voldoet – ook na verbouwing – niet aan de gestelde eisen van UEFA’, legt de KNVB uit. ‘Om de interlands terug naar Rotterdam te halen, is nieuwbouw dan ook noodzakelijk. De keuze voor de speelstad met betrekking tot het BID voor het EK 2020 is daarentegen nog niet gemaakt.’

‘De KNVB moet de definitieve speelstad uiterlijk 12 september aanstaande aan de UEFA kenbaar maken. Het bondsbestuur zal hier begin september een besluit over nemen.’ Behalve het mislopen van interlands van Oranje en eventuele eindtoernooien is de Champions League-finale ook geen optie meer voor de bestaande Kuip.

De UEFA stelt daarvoor als eis dat een stadion meer dan zestigduizend plaatsen telt. Dit jaar vond de eindstrijd van het toernooi om de Europa League plaats in Nederland. De Amsterdam Arena was het toneel voor de finale tussen Chelsea en Benfica (2-1 winst Chelsea).

De laatste Europese finale in stadion De Kuip dateert uit mei 2002. Destijds mocht Feyenoord in eigen stadion aantreden tegen Borussia Dortmund in de finale van het toernooi om de UEFA Cup. De Rotterdammers wonnen dat duel met 3-2.