Feyenoordinbeeld

Kan het publiek morgenmiddag z’n biertje bestellen in De Kuip?

on

Kan het publiek morgenmiddag z’n biertje bestellen in De Kuip? Dat is de vraag nu het voetbalstadion Feijenoord en vaste leverancier van het horecapersoneel Cum Laude deze week met flinke ruzie uit elkaar zijn gegaan.

.

Het stadion probeert in allerijl de benodigde 400 mensen te regelen. Ervaring is niet vereist, staat in de wervingscampagnes. ,,We hebben geen enkele zorg over de bemensing van de horeca”, laat stadiondirecteur Jan van Merwijk desgevraagd weten.

.

Het conflict is begonnen met het oprichten van een eigen horeca-uitzendbureau door het stadion. Dit voorjaar werd duidelijk dat dit nieuwe bedrijf het werk zou overnemen van Cum Laude uit Zwijndrecht, dat de afgelopen 14 jaar het horecapersoneel heeft geleverd voor de drankbalies, zalen en de skyboxen in De Kuip.

.

,,Cum Laude verloor stadion Feijenoord als exclusieve opdrachtgever, maar behield wel de leveringsplicht van personeel”, beschrijft directeur Sybilla Wolthuis de onderhandelingen die daarop volgden. ,,In de praktijk betekende dit dat wij dus personeel moesten leveren aan de concurrent.” Uit de nieuwe contractvoorstellen bleek zelfs dat het nieuwe bedrijf, Crew genaamd, ook uit het Cum Laude-personeelsbestand kon putten als ze opdrachten buiten het stadion had. ,,Een leveringsplicht, hè. Het leveren van personeel aan Crew zou dus bij ons moeten voorgaan op het bezetten van onze eigen evenementen.”

.

Ontslagbrieven

Wolthuis ging daar niet mee akkoord. Het uitdienen van het contract werd steeds lastiger. Op wedstrijddagen werd zijn personeel in De Kuip gevraagd bij Crew aan de slag te gaan. ,,Dat mag helemaal niet, want ze staan bij ons onder contract, maar Crew voorziet ze van juridisch advies om daar onderuit te komen.” Zo zijn er standaard-ontslagbrieven gemaakt.

.

Kapitaal

Het conflict liep nog verder uit de hand nadat stadiondirecteur Jan van Merwijk met het voorstel kwam om per direct gratis 160 personeelsleden van Cum Laude over te nemen, in ruil voor een ingekort contract. ,,Of wij ons kapitaal, onze mensen die wij voor horecawerk hebben getraind, willen overdragen. Zonder daar iets voor terug te krijgen. Dat gaat natuurlijk niet.”

.

De twee partijen communiceren alleen nog via de advocaat. Cum Laude kan niet meer leveren aan De Kuip, de accreditaties van Wolthuis en haar collega’s zijn ingetrokken. ,,Dit doet pijn. Ik ben niet alleen Feyenoorder. De Kuip bepaalt ook nog eens een derde van onze omzet.” Van Merwijk bevestigt het conflict, maar wil zich niet over de kwestie uitlaten.

.

Stadion Feijenoord nv staat los van de profclub Feyenoord, die er als huurder speelt. Een jaar voor de oprichting van Crew probeerde het stadion nog deels eigenaar te worden van Cum Laude, vertelt Wolthuis. Dat plan ketste af omdat het stadion jaarlijks een flinke som geld eiste en ook nog dat een manager uit het stadion voor twee dagen aangesteld zou worden. ,,Dat zou ons 240.000 euro per jaar kosten, meer dan we aan winst draaiden.”

.

Bron: ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login