Nieuws

Jørgensen: ‘Trouwen in juni, maar eerst een ander groot feest’

on

Nicolai Jørgensen is met vijftien goals en tien assists met enige afstand de meest waardevolle speler in de eredivisie. De 26-jarige Deense spits van Feyenoord wil die status vandaag tegen PSV weer waarmaken. ,,Ik ben nu kalm, dat levert meer doelpunten op.”

.

Net op het moment dat Nicolai Jørgensen trots vertelt dat hij op 17 juni in Kopenhagen in het huwelijksbootje stapt met zijn grote liefde Theresa, stopt Terence Kongolo maar weer eens een vinger in het oor van de Deense spits. De 26-jarige topscorer van Nederland kijkt er al lang niet meer van op, zoals hij het even later ook niet meer lijkt te horen als Kongolo en Tonny Vilhena voortdurend ‘MVP, hé MVP’ naar hem gillen.

.

MVP staat uiteraard voor ‘Most Valuable Player’ en daar is niets aan gelogen. Vijftien goals en tien assists in de eredivisie, twee doelpunten en een assist in de Europa League en twee treffers en twee assists in het bekertoernooi. De vinger is inmiddels uit zijn oor, zijn jonge ploeggenoten zijn verdwenen. Jørgensen maakt zijn verhaal af. ,,Trouwen ja. Ik word oud. De volgende stap zal wel kinderen zijn? Ik trouw in Denemarken, niet in Rotterdam. Als het aan mij ligt, vieren we hier al een maand eerder een groot feest, haha.”

.

Ze noemen je hier MVP, maar dat is dus niet zomaar. Je bént ook de meest waardevolle speler in Nederland.

Jørgensen: ,,Ze roepen van alles. Wat mij bij Feyenoord direct opviel, is dat de spelers elkaar voortdurend aanraken. Kijk naar de tijd dat ik met jou zit te praten tijdens dit interview. Dan weer duwt er iemand tegen mijn oor, dan roepen ze weer wat in het voorbijgaan of ze tikken op mijn schouder. Het was er vanaf het allereerste moment. Het zegt mij dat het goed zit in deze groep.”

.

Het is misschien wel het grootste verschil met John Guidetti en Graziano Pellè, zijn twee illustere voorgangers in de Kuip. Begon je met die twee spitsen over hun individuele prestaties, dan haakten ze gretig in op dat onderwerp. Zoals de Deen en de Italiaan na weer een doelpunt in Rotterdamse dienst ook telkens hun eigen showtje opvoerden voor het Legioen. Jørgensen, die het goed kan vinden met Guidetti, praat meer over het teambelang, roemt de sfeer in de kleedkamer en als hij scoort, weet hij niet hoe snel hij de aangever moet bedanken voor bewezen diensten.

.

De Deen groeide op in Ballerup, in een multiculturele wijk dicht bij Kopenhagen. Zijn moeder is accountant, zijn vader runt een kartcentrum. In de Kuip kunnen ze het niet geloven, maar de Deen kreeg in zijn vaderland rode kaarten omdat hij scheidsrechters uitschold en zware en onnodige overtredingen maakte. Pas twee jaar geleden zette hij een punt achter dat soms opgefokte gedrag, met de hulp van een mental coach. ,,Ik ben nu kalm, er is meer focus, dat levert meer goals op”, zegt hij.

.

Voel je veel druk op jacht naar de eerste landstitel van de club sinds 1999?

,,Als je als spits twee of drie wedstrijden niet scoort, dan voel je de druk toenemen. Maar sinds ik hier ben, kwamen de doelpunten toch steeds weer. Bovendien is er een groot verschil of de spits die niet scoort speelt in een ploeg die wint of verliest. Wat dat betreft was een wedstrijd zonder doelpunt van mij dit seizoen alleen een probleem tegen Go Ahead Eagles, toen we met 1-0 verloren. En oké, ook tegen Ajax, toen het 1-1 bleef.”

.

Alleen Kuyt, Vermeer, Elia en jij weten het binnen de selectie van Feyenoord: hoe word je landskampioen?

,,Ik ben bij FC Kopenhagen tweemaal kampioen van Denemarken geworden. Wat ik in die specifieke seizoenen vooral heb geleerd, is dat het zoveel waard is om een resultaat écht over de streep te kunnen trekken. Denk aan dat gelijkspel in de Galgenwaard tegen FC Utrecht. Daar moesten we echt alles voor geven en dat deden we dan ook. Aan de slechte wedstrijden, zoals zondag tegen ADO, toch iets tastbaars overhouden, dát is de manier om kampioen te worden. Je moet de thuiswedstrijden winnen en op vreemde bodem resultaten zien te halen, waarmee je kunt leven. Een reeks thuisoverwinningen vergroot de druk op de concurrenten.”

.

Terug naar afgelopen zomer. Waarom komt een 26-jarige international uit Denemarken nog naar Nederland? De eredivisie is toch meer voor jonge talenten als Kasper Dolberg?

,,Ik had meer aanbiedingen, maar Feyenoord sprak mij meteen aan. Ik wilde snel voetbal spelen. Als diepe spits. Bij FC Kopenhagen was ik toch vaak de speler achter de diepe spits. Feyenoord was perfect voor mij.”

.

Was je ook voorzichtig geworden om naar een grote competitie te gaan na de avonturen bij Bayer Leverkusen en Kaiserslautern?

,,Mijn tijd in Leverkusen was juist geweldig. Alleen was ik toen nog niet volwassen genoeg, nog geen 20 jaar oud. Ik was een volkomen onbekende speler uit de tweede divisie in Denemarken die opeens in Duitsland speelde. De Deense topclubs hadden destijds allemaal sterke spelers voor de posities waarvoor ik in aanmerking kwam. Leverkusen belde en ik zag het als een kans op een mooie opleiding. Bij Kaiserslautern liep het minder, daar trainden ze zo hard, daar was ik toen nog niet sterk genoeg voor. Daar kreeg ik blessures. Uiteindelijk ben ik teruggegaan naar Denemarken, toen Kopenhagen belde.”

.

Is de eredivisie vergelijkbaar met de Deense competitie?

,,Denen verdedigen beter, maar de kwaliteit van de spelers in Nederland is hoger. Het verschil zit hem hierin: Denen verdedigen om te winnen, Nederlanders vallen aan om te winnen. Er zijn veel clubs in Nederland die gewoon lekker willen voetballen.”

.

Had je al jouw 15 doelpunten ook in Denemarken gemaakt?

,,Waarschijnlijk wel, maar in Denemarken maak je zelden een makkelijke goal, omdat clubs weinig risico’s nemen. In Nederland gaat soms echt iedereen mee naar voren om goals te kunnen maken.”

.

Het is soms dubbel. We zien de spits van Feyenoord nadrukkelijk op zoek gaan naar treffers, zelfs een doelpunt van Bilal Basacikoglu stelen. Maar we zien ook een echte teamspeler, die zorgt voor assists. 

.

Balanceer je tussen het teambelang en individuele eerzucht?

,,Dat moment met Bilal in de thuiswedstrijd tegen NEC zag er inderdaad uit als een soort overval, haha. Gelukkig kon hij er wel om lachen. Dat gedrag hoort bij een spits, toch? En wat betreft de assists: als jonge voetballer was ik helemaal geen spits. Ik was een buitenspeler, omdat ik niet zo groot was. Daar zocht ik vaak de combinatie met mijn ploeggenoten en die kwaliteit komt mij nu van pas.”

.

Ken je de Coolsingel eigenlijk?

,,De wat?”

.

De Coolsingel!

,,Nee?”

.

Daar waar het bordes is van het Rotterdamse stadhuis.

,,O ja, daar! Uiteraard. Daar hebben de jongens vorig seizoen de bekerwinst gevierd. Ik heb foto’s gezien. En uiteraard ben ik er weleens langs gelopen, maar toen stonden er natuurlijk geen honderdduizend mensen. Er reden alleen een paar trams. Het lijkt een enorm plein, maar in werkelijkheid is het dus veel kleiner. Niet dat ik er vaak kom hoor, ik ben hier nauwelijks op straat te vinden.”

.

Jullie kunnen vandaag PSV definitief afschudden. Is Feyenoord ook niet gewoon beter dan Ajax en PSV?

,,Er zit niet veel verschil tussen de drie topclubs. Feyenoord heeft een eigen identiteit, iedereen hier realiseert zich dat met knokken iets heel moois kan worden bereikt. Wij staan vijf punten voor op Ajax en acht op PSV. Dat verschil moeten zij nog maar eens zien goed te maken, toch?”

.

Bron: Ad.nl