Nieuws

Het legioen snakt naar de climax: een huldiging op de Coolsingel

on

Feyenoords thuisbasis Rotterdam maakt zich op voor het nakende kampioenschap. Een klus van heb-ik-jou-daar, want de belangstelling kan wel eens overweldigend groot worden. Want áls Feyenoord zondag de schaal wint, dan is dat voor het eerst in 18 jaar. Het legioen snakt naar de climax: een huldiging op de Coolsingel.
.

Zondag kan het gebeuren. Als Feyenoord wint van Excelsior, dan is de club kampioen. De belangrijkste wedstrijd van de nationale competitie wordt gespeeld in het kleinste profstadion van Nederland. Slechts 4.400 man kan Excelsior kwijt. Pijnlijk, voor de ontelbare Feyenoordsupporters die een ledemaat zouden afstaan voor een kaartje.

.

Op de bonnefooi naar Kralingen trekken, in de hoop alsnog een glimp op te vangen van de wedstrijd, heeft geen zin. Een zitplaats vind je sowieso niet meer; tickets gaan voor duizenden euro’s van de hand op Marktplaats. De politie stelt rondhangers niet op prijs en zet daarom het gebied rondom het stadion af.

 .

.

Om supporters tegemoet te komen, plaatst Feyenoord schermen van tien bij vijf meter in De Kuip. Zo kunnen in elk geval dik 30.000 seizoenskaarthouders en Kameraadjes met elkaar de wedstrijd beleven.

.

Als Feyenoord wint, krijgt het team De Schaal niet direct uitgereikt. De club breekt met die traditie, juist vanwege dat kleine stadionnetje. Het elftal – én de lucky few met een zitplaats in Woudestein- worden na het fluitsignaal zo snel mogelijk naar De Kuip gebracht. Dáár, te midden van zo veel mogelijk supporters, nemen de spelers hun trofee in ontvangst.

.

Maandag huldigingsdag

Het legioen hoopte op een huldiging direct na de wedstrijd. Op zondag, ‘zoals het hoort’. Maar de laatste zondagshuldiging, in 1999, was geen succes. Er vielen gewonden, de politie schoot op relschoppers en het centrum werd goeddeels gesloopt. ‘Dit nooit meer’, was de conclusie. En dus mag er aankomende zondag weliswaar gefeest worden in de stad, tot 23.00 uur, maar er wordt níet gehuldigd.

.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft gekozen voor maandagmiddag. Om 12.00 uur gaan de deuren van het balkon van het stadhuis open en showt het elftal de kampioensschaal aan de menigte op de Coolsingel. Om verdrukking op straat te voorkomen, richt de gemeente ook het marktterrein op de Binnenrotte in voor supporters. Zij kunnen via schermen volgen wat er zich 500 meter verderop op het Stadhuis afspeelt.

.

Alles onder controle? Daar lijkt het wel op, de planning past precies bij het crowd controlboekje. De huldiging kan nog maar op één manier in het water vallen: als supporters zich zondag misdragen, blaast Aboutaleb het hele feest af.

.

En oh ja, Feyenoord moet nog even winnen.

.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou