Nieuws

Gudde: ‘Er komen is één ding, er blijven natuurlijk een tweede’ 

on

Spelers en supporters van Feyenoord zijn al dagen dronken van geluk nu de zo gewenste landstitel binnen is. Nu moet de club de volgende stap zetten en dat is zeker geen eenvoudige. ,,De lat zal weer omhoog moeten.”

.

Leo Beenhakker was onlangs eerlijk in deze krant. ‘Don Leo’ was dolblij dat Feyenoord eindelijk weer eens landskampioen zou gaan worden, maar de kans dat het een structureel succesverhaal zou worden in Rotterdam-Zuid, daar geloofde hij niet in.

.

Technisch directeur Martin van Geel haalde afgelopen zomer de juiste spelers (Jørgensen, Jones en Berghuis) naar de Kuip, maar zal wederom een topprestatie moeten leveren. Er stroomt na de zomer twintig miljoen euro aan Champions League-geld de Kuip in. Dat is nodig ook, want het elftal moet worden versterkt. En het verwachtingspatroon neemt ook nog eens fors toe.

.

,,De lat zal weer omhoog moeten”, zegt trainer Giovanni van Bronckhorst. ,,Maar dat is toch geweldig? Het betekent dat iedereen zich zal moeten blijven ontwikkelen en dat wil je als topclub. We willen komend seizoen weer meedoen.”

.

Linkerspits Eljero Elia zal op eigen verzoek vertrekken en rechterspits Steven Berghuis wil weliswaar blijven, maar de vraag is hoe coulant zijn werkgever Watford is om hem weer te laten gaan. Dus zal Van Geel zich met het beschikbare geld allereerst concentreren op het vastleggen van buitenspelers.

.

Bovendien heeft de Brabander geleerd dat spelers voor de breedte, uit de subtop van Nederland, lang niet altijd een goede investering blijken te zijn. Zie Marko Vejinovic, Renato Tapia en in mindere mate Michiel Kramer. En ook jong talent dat nog moet rijpen, zoals Simon Gustafson, kostte vooralsnog meer geld dan het zal opleveren.

.

Gevestigde naam

Misschien dat daarom de naam van een gevestigde waarde als Jeremain Lens in de Kuip valt. Of dat reëel is, is nog maar zeer de vraag. Sunderland zal hem onder de zes miljoen euro nooit van de hand doen en bovendien is het huidige jaarsalaris van de aanvaller zo hoog dat Feyenoord daar nog niet eens een kwart van zou kunnen betalen. 

.

,,Er is het bekende cliché”, zegt algemeen directeur Eric Gudde. ,,Er komen is één ding, er blijven natuurlijk een tweede. We zullen heel creatief met ons geld moeten omspringen. We hebben afgelopen zomer Nicolai Jørgensen voor relatief weinig geld binnengehaald. Het is een schitterende uitdaging om zoiets nu weer te doen. Maar wel een zware uitdaging.”

.

Het verschil in budget tussen Ajax en PSV enerzijds en Feyenoord anderzijds blijft. Maar volgens Gudde moet daar niet meer over worden gezeurd. ,,Er wordt nu naar gevraagd en dan geef ik eerlijk antwoord. Maar wij klagen er niet over, we moeten gewoon weer op een creatieve manier de strijd aangaan. En dat het kan, dat is dit seizoen gebleken.”

.

Middenvelder Sofyan Amrabat (20) van FC Utrecht is een doelwit, in Rotterdam weten ze dat de eenmalig international van Marokko graag naar de Kuip zou willen verhuizen. Aan de andere kant zal Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren een mooi transferbedrag eisen voor het talent uit Huizen.

.

Niet haalbaar

Ondertussen verlengde Van Geel al diverse contracten. Kenneth Vermeer, Rick Karsdorp, Terence Kongolo, Tonny Vilhena, Karim El Ahmadi, Bilal Basacikoglu en Emil Hansson tekenden dit seizoen al bij. Jens Toornstra zal dat hoogstwaarschijnlijk ook doen. De keepers Brad Jones en Kenneth Vermeer nog een jaar naast elkaar in de selectie lijkt, vooral financieel, gewoon niet haalbaar.

.

,,We verlengden al die contracten om twee redenen”, zegt Gudde. ,,Om de huidige ploeg bij elkaar te houden en uiteraard ook om een eventuele transfersom zo hoog mogelijk te krijgen.”

.

Daarmee misschien wel vooruitlopend op een vertrek van één of meerdere basisspelers. Maar heeft Feyenoord deze zomer een transfer nodig om financieel en sportief verder te komen? ,,We konden het ons vorig jaar permitteren om niemand te verkopen”, zegt Gudde. ,,We kunnen nu ervoor kiezen om dat weer niet te doen en het geld van de Champions League te gebruiken. Aan de andere kant is het zo dat een team gewoon één, twee of drie nieuwe prikkels nodig heeft. Ik denk niet dat het een rustige zomer gaat worden. In elk geval niet zo rustig als vorig jaar.”

.

Allereerst zal er zekerheid moeten komen over Dirk Kuyt. Wil de 36-jarige aanvoerder nog een jaar door of was zijn krachtsexplosie tegen Heracles zijn afscheidscadeau aan het Legioen? ,,Kuyt heeft aangegeven dat we half mei of eind mei met elkaar moeten praten”, zegt Gudde. ,,We gaan binnenkort dus rond de tafel zitten. Als hij ooit een keer besluit om niet meer door te gaan als voetballer, dan hoeft het geen geheim te zijn dat wij hem heel graag aan de club willen binden.”

.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou