Nieuws

Geen nieuwe opzet van de Eredivisie

on

De onderhandelingen over een nieuwe opzet van de Eredivisie zijn gestrand. Het afgelopen half jaar werd vergaderd over een kleinere competitie met play-offs om het kampioenschap. Daarvoor bleek echter niet de vereiste vijfzesde meerderheid te vinden..

Dat bleek vandaag tijdens een vergadering van de Eredivisie CV. Minimaal vijftien clubs moesten het eens worden om de competitie in te krimpen naar zestien clubs, maar slechts acht gaven groen licht. Willem II, Excelsior, NEC, Sparta, Roda JC, ADO Den Haag, FC Groningen, Heracles Almelo en Go Ahead Eagles zijn tegen. Ook Feyenoord bleek op het laatste moment tegen, de landskampioen zou bezwaren hebben omdat er geen afspraken zijn gemaakt over een verbod op kunstgras.

.

Zeventien UEFA-landen stapten inmiddels af van de traditionele competitievormen. Nergens verliep het onderhandelingsproces zo traag en moeizaam als in Nederland. Het eindvoorstel betrof een Eredivisie met zestien clubs en een kampioensgroep van zes ploegen. Deze zes zouden dan – na halvering van de behaalde punten in het reguliere seizoen – een volledige competitie om het kampioenschap afwerken. Dat zou de Eredivisie bijna vijftig miljoen euro aan extra inkomsten per jaar opleveren.

.

Om de oppositie mee te krijgen, was de top bereid om circa vijftien miljoen euro te herverdelen. Op PEC Zwolle na, waren de clubs uit het rechterrijtje niet overtuigd, aangezien de economische verschillen met de top en subtop desondanks alleen maar zouden toenemen. Dat vonden zij haaks staan op het uitgangspunt van een nieuw competitieformat: een hogere sportieve weerstand. Bovendien was van deze vijftien miljoen circa eenderde onzeker, aangezien dit deel zou komen uit startpremies voor het bereiken van de groepsfases Champions en Europa League.

.

Eerder werd ook nog gesproken over een Eredivisie van achttien clubs met play-offs. De bovenste zes zouden dan een enkelvoudige competitie van ieder vijf wedstrijden afwerken. Maar daarvoor bestond ook bij de topclubs weinig enthousiasme. Tegenover de toename van het aantal speeldagen stond een te gering financieel voordeel.

.

Het mislukken van de onderhandelingen betekent ook dat er geen socialere verdeling van het tv-geld komt. Het voorstel hiervoor was onderdeel van het nieuwe competitieformat.

.

Bron: Vi.nl