FEYENOORD WINT VAN ADO EN KLIMT NAAR PLEK 4

Feyenoord is dankzij een 3-1 overwinning op ADO Den Haag gestegen naar de vierde plaats in de Eredivisie. Na goals van Tonny Vilhena en Steven Berghuis bracht Lex Immers de spanning even terug in de wedstrijd, voordat Jens Toornstra het duel definitief besliste. Alle goals vielen in de tweede helft.

Voor rust waren de kansen schaars in de uitverkochte Kuip, waar kort voor de aftrap op respectvolle wijze afscheid werd genomen van Reinier Kreijermaat. De oud-speler van de club, die deze week op 82-jarige leeftijd overleed, werd geëerd met een fraai spandoek en een klaterend applaus van zowel de Feyenoord- als ADO-supporters.

Alleen Nicolai Jørgensen werd in de eerste helft twee keer echt gevaarlijk. Eén keer raakte de spits het zijnet na terugleggen van Steven Berghuis en halverwege de eerste helft had de Deen de pech dat zijn schot met links op de paal eindigde.

Na rust viel er meer te genieten voor het legioen, dat binnen tien minuten ook direct kon juichen. Berghuis legde de bal bij de tweede paal panklaar op het hoofd van Tonny Vilhena, die diagonaal binnenkopte. De openingsgoal gaf Feyenoord extra vertrouwen, want al snel kreeg de ploeg een aantal goede kansen op de tweede treffer. Jens Toornstra kopte een rebound echter in het zijnet en Karim El Ahmadi schoof oog in oog met Robert Zwinkels de bal voorlangs.

Halverwege de tweede helft was de Haagse doelman alsnog kansloos toen Berghuis op heerlijke wijze de bal van afstand met links in de verre hoek krulde en daarmee voor 2-0 zorgde. Voor Berghuis was het al weer zijn twaalfde treffer van het seizoen, waarmee hij niet alleen (gedeeld) topscorer van de Eredivisie is maar ook een persoonlijk record vestigde.

De goal van Berghuis leek het duel te beslissen, maar drie minuten later bracht oud-Feyenoorder Lex Immers de spanning terug door uit een corner pardoes de 2-1 binnen te schieten. Toen binnen vijf minuten na de aansluitingstreffer Sheraldo Becker eerst net voorlangs en daarna keihard op de vuisten van Brad Jones schoot, was Feyenoord de voorsprong zelfs bijna kwijt.

Tot opluchting van het publiek herpakte de ploeg zich echter op tijd en vergrootte het tien minuten voor tijd de marge weer naar twee. Berghuis gunde de bal aan Toornstra, die via Zwinkels voor 3-1 zorgde. Dat bleek de definitieve genadeslag voor ADO.

Dat was voor trainer Giovanni van Bronckhorst het sein om Robin van Persie bij zich te roepen en hem onder luid applaus van het legioen in te laten vallen. Daarmee maakte de aanvaller, die afgelopen week terugkeerde bij Feyenoord, zijn rentree in De Kuip, waar hij op 2 mei 2004 zijn laatste wedstrijd in Feyenoord-shirt had gespeeld. De aanvaller kon zijn terugkeer niet verfraaien met een doelpunt, maar deed wel weer extra wedstrijdritme op richting de belangrijke bekerwedstrijd van aanstaande woensdag tegen PSV.