FEYENOORD WINT OOK VAN FC GRONINGEN

Feyenoord heeft het succesjaar 2012 zondagmiddag in stijl afgesloten. De ploeg sleepte tegen FC Groningen een 2-1 overwinning uit het vuur en stijgt daarmee naar een gedeelde derde plaats op de ranglijst. Bovendien besluit Feyenoord met de winst het jaar 2012 zonder dat er één nederlaag is geleden in De Kuip. Graziano Pellè was tegen FC Groningen niet voor het eerst dit seizoen matchwinner, door alle twee de doelpunten van Feyenoord voor zijn rekening te nemen.

Dat de centrale verdedigers Stefan de Vrij en Joris Mathijsen tot aan de rust konden uitgroeien tot de beste spelers op het veld, was veelzeggend over het verloop van de weinig enerverende eerste helft in De Kuip. Het duo zorgde ervoor dat de Groningse spits Género Zeefuik vrijwel onschadelijk werd gemaakt, waardoor het gevaar van de bezoekers tot aan de rust beperkt bleef tot een hoekschop die uiteindelijk makkelijk opgepikt kon worden door Erwin Mulder.

Tegelijkertijd kwam Feyenoord zelf aan de andere kant van het veld niet verder dan wat plaagstootjes. Dat was niet alleen te wijten aan de tegenstander die bij balverlies massaal inzakte, maar ook aan het aanvalsspel van Feyenoord zelf. De ploeg was te slordig in de opbouw en zag bovendien verschillende individuele acties vroegtijdig stranden, waardoor Groningen-doelman Luciano in de eerste helft alleen op de proef werd gesteld via twee ongevaarlijke afstandschoten van Jean-Paul Boëtius.

Ook na rust had Feyenoord aanvankelijk moeite om de verdediging van FC Groningen in problemen te brengen, alleen bleek een korte opleving voldoende om direct een voorsprong te nemen. Nadat de ploeg via harde afstandschoten van Tonny Vilhena (naast) en Boëtius (gestopt) al gevaarlijk was geworden, werd de ban uiteindelijk gebroken via een hoekschop van Jordy Clasie. Hij gaf de bal prima voor het doel en zag Pellè van dichtbij binnen koppen. De bal werd vanachter de doellijn nog weggewerkt door een verdediger, maar scheidsrechter Kuiper kende de treffer terecht toe.

De goal zorgde voor een zucht van opluchting in De Kuip, mede vanwege de wetenschap dat de directe concurrenten Vitesse en Ajax deze speelronde al punten hadden laten liggen. Die opluchting leek alleen nog niet over te slaan op het elftal op het veld, want ook na de 1-0 bleef het spel van Feyenoord onrustig. Omdat bovendien de ruimtes op het veld steeds groter werden, kwam Groningen steeds meer in gelegenheid om door te stomen richting het doel van Mulder.

In de fase dat de defensie van Feyenoord voor het eerst enigszins in de problemen kwam, viel ook direct de gelijkmaker. Waar Groningen tot een kwartier voor tijd Mulder nog nauwelijks op de proef had gesteld, viel een van de eerste voorzetten die de bezoekers mochten geven een kwartier voor tijd met enig geluk precies goed. Via het hoofd van Mathijsen kreeg Virgil van Dijk een vrije schietkans, die overtuigend werd benut via een streep langs Mulder in de verre hoek van het doel.

De gelijkmaker was een forse dreun voor Feyenoord, dat in de minuten die volgde ontsnapte aan het een achterstand toen Michael de Leeuw een voorzet vanaf rechts alleen nog binnen hoefde te lopen, maar de bal volledig miste. De ploeg van Koeman leek zich zodoende tevreden te moeten stellen met een gelijkspel in de laatste wedstrijd van het jaar, maar goudhaantje Pellè besliste in de slotfase anders.

De Italiaan bewees opnieuw zijn grote waarde, door op aangeven van Lex Immers van dichtbij keeper Luciano te passeren. Het was een passend slotstuk van de eerste seizoenshelft, die Feyenoord mede dankzij in totaal veertien doelpunten van Pellè besluit op de gedeelde derde plaats.

Feyenoord – FC Groningen 2-1