FEYENOORD WINT MET 8-0 VAN DE EAGLES

Feyenoord heeft woensdagavond in een De Kuip in dubbel opzicht gerevanceerd. Met een klinkende 8-0 thuiszege op Go Ahead Eagles nam de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst niet alleen revanche op de tegenstander (van wie eerder dit seizoen werd verloren), maar vooral ook op zichzelf. Dankzij goals van Jens Toornstra (3), Eljero Elia, Dirk Kuyt, Jan-Arie van der Heijden, Eric Botteghin en Michiel Kramer werd de kater van de nederlaag in de Klassieker ruimschoots weggespoeld.

.

Stuk voor stuk spraken de Feyenoorders de afgelopen dagen uit dat ze zich in de eigen Kuip zouden herstellen, zoals ze dit seizoen al vaker hadden gedaan na een tegenslag. Dat dit geen loze woorden waren, bleek vanaf het allereerste moment. Feyenoord ging zonder de geblesseerde Nicolai Jørgensen furieus van start, produceerde in de eerste vijf minuten al drie pogingen en zette Go Ahead direct onder druk. Daardoor had de ploeg binnen de kortste keren de bal weer in bezit en vrijwel iedere keer deed het iets goeds met die bal. Het gevolg was dat de bezoekers happend naar adem en met een 5-0 achterstand na 45 minuten de kleedkamers opzochten.

.

De sleutel lag woensdagavond op de vleugels, waar Steven Berghuis, de teruggekeerde Eljero Elia en de backs Bart Nieuwkoop en Miquel Nelom keer op keer voor gevaar zorgden. De eerste keer dat zo’n actie succes had, was al na negen minuten. Berghuis passeerde zijn tegenstander en legde terug op Toornstra, die zoals wel vaker dit seizoen de openingstreffer in een thuiswedstrijd verzorgde.

.

Binnen het kwartier was de wedstrijd eigenlijk al beslist, toen Elia vanaf links naar binnen trok en hard raak schoot in de korte hoek. Voor Feyenoord was dat allerminst het sein om gas terug te nemen. De ploeg bleef kansen creëren en mikte voor rust nog drie keer raak. Dirk Kuyt was het eindstation na een fraaie aanval over links, terwijl Toornstra zijn tweede binnen prikte na een al even mooi offensief over de rechterkant.

.

Ook de centrale verdedigers mochten delen in de feestvreugde. Zo stond Jan-Arie van der Heijden op slag van rust op de goede plaats om een gesmoorde vrije trap binnen te tikken, terwijl Eric Botteghin kort na de pauze op aangeven van Van der Heijden het halve dozijn volmaakte.

.

Terwijl het publiek ‘tien, tien, tien’ scandeerde, leek Feyenoord op twee gedachten te hinken: doorgaan of de krachten sparen met het oog op de wedstrijd van zondag tegen PEC Zwolle? Van Bronckhorst koos voor het laatste, want hij verving Elia, Nieuwkoop en Berghuis voortijdig voor jongelingen Emil Hansson, Gustavo Hamer en Marko Vejinovic.

.

Berghuis hoefde pas van het veld nadat hij zijn derde assist van de avond had verzorgd. De buitenspeler legde de bal panklaar op het hoofd van Kramer, die fraai de zevende treffer binnen kopte. Voor de vervanger van Jørgensen zal dat een hele opluchting zijn geweest, want in de eerste helft had hij diverse keren pech in de afronding.

.

Een achtste treffer kwam er in de slotminuut ook nog via Toornstra, die op heerlijke wijze zijn derde van de avond tegen de touwen knalde. Zo gaf Feyenoord met de klinkende zege een krachtig antwoord na de teleurstellende Klassieker. Bovendien liep ook nog eens vijf doelpunten uit op achtervolger Ajax, dat met 4-1 van AZ wist te winnen.