FEYENOORD WINT MET 5-2 VAN AZ

Feyenoord heeft een week na de verrassende 1-0 nederlaag tegen Sparta Rotterdam veerkracht getoond tegen AZ. Mede dankzij drie doelpunten van Nicolai Jørgensen werd AZ met 5-2 verslagen. Ook Jens Toornsta en Dirk Kuyt schoten raak in De Kuip. Emil Hansson maakte als invaller zijn officiële debuut voor Feyenoord.

.

Getergd, zo oogde Feyenoord vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Van Boekel. Een week na de uitglijder op Het Kasteel was de ploeg vastberaden om de voorsprong op de achtervolgers niet verder te laten slinken en tegen AZ de volle buit te pakken.

.

Hoewel het elftal noodgedwongen op meerdere posities was gewijzigd door blessures van onder meer Brad Jones, Terence Kongolo en Eljero Elia, toonde Feyenoord zoals vaker dit seizoen opnieuw de veerkracht die nodig was nadat de ploeg tegen een sportieve domper was opgelopen. Het resulteerde in een eerste helft waarin de bezoekers met name in het eerste half uur geen meter ruimte werd gegund, terwijl Feyenoord ook na rust de bovenliggende partij was.

.

Bovendien toonde Feyenoord zich behoorlijk effectief in het afronden van de kansen, waardoor na iets meer dan een uur spelen een 3-0 voorsprong op het scorebord stond. Een hoofdrol bij al die doelpunten was weggelegd voor Jørgensen. Al binnen het kwartier gleed hij de bal langs keeper Tim Krul na een slimme steekpass van Rick Karsdorp, waarna hij als aangever fungeerde bij de twee doelpunten die volgden.

.

Halverwege de eerste helft stelde Jørgensen met een kaatsbal Toornstra in staat om uit te halen, terwijl hij na een uur spelen de bal knap met zijn borst verlengde richting de doorgelopen Kuyt. De aanvoerder rondde fraai af met een kiezelhard schot dat via de binnenkant van de paal in het doel eindigde.

.

De voorsprong was een logisch gevolg van de verhoudingen op het veld, ook al had Feyenoord tussen het tweede en het derde doelpunt wat gas teruggenomen. In die fase zorgde AZ voor het eerst in de wedstrijd voor wat gevaar, al werd Kenneth Vermeer nauwelijks echt op de proef gesteld.

.

Daar kwam pas kort na de 3-0 verandering in, toen Derrick Luckassen bij een vrije trap werd vrijgelaten en binnen kon koppen bij de tweede paal. Hoewel met name Vermeer gebaald zal hebben dat hij bij zijn rentree na een langdurige blessure zijn doel niet schoon wist te houden, kwam de overwinning voor Feyenoord ook daarna geen moment in gevaar.

.

Dat was vooral te danken aan Jørgensen, die nog twee doelpunten voor zijn rekening nam. Tien minuten voor tijd bleef hij ijskoud door een zelf verdiende strafschop achter Krul te schieten, even later omspeelde hij de keeper en rondde beheerst af.

.

Voor Jørgensen was het direct zijn laatste actie van de wedstrijd, want hij kreeg een applauswissel van Van Bronckhorst. De trainer haalde tegelijkertijd Steven Berghuis van het veld en gunde daarmee Emil Hansson zijn officiële debuut in Feyenoord 1. Hij voorzag een zeer belangrijke middag voor Feyenoord daarmee nog eens van een extra speciaal tintje, al was het slotakkoord voor AZ. Wout Weghorst werd in de laatste speelminuut diep gestuurd en drukte af voor een doelpunt dat alleen nog goed was voor de statistieken.