FEYENOORD WINT MET 5-1 VAN NEC

Feyenoord heeft zaterdag voor de tweede keer in vier dagen tijd N.E.C. verslagen. Nadat afgelopen woensdag in de tweede ronde van het bekertoernooi na verlengingen met 2-3 werd gewonnen, boekte de ploeg zaterdag in De Kuip een overtuigende 5-1 zege. Graziano Pellè zorgde met zijn eerste twee goals in dienst van Feyenoord voor een comfortabele ruststand, waarna Lex Immers na rust met een hattrick de eindstand bepaalde.

Drie dagen na de eerste ontmoeting met N.E.C. was het de grote vraag hoe beide ploegen zich hadden hersteld van 120 minuten bekervoetbal in De Goffert. Weliswaar hadden Ronald Koeman en Alex Pastoor allebei zaterdag enkele wijzigingen doorgevoerd in hun elftal, maar het grootste deel van de spelers dat in actie kwam was hetzelfde als afgelopen woensdag.

Het was een mogelijke verklaring voor de matte eerste helft die zaterdagavond was te zien in De Kuip. Beide ploegen speelden in een laag tempo, waarbij N.E.C. bovendien weinig aanstalten maakte om de aanval te zoeken. Dat bood Feyenoord de gelegenheid om nog voor de rust onbedreigd uit te lopen naar een 2-0 voorsprong.

De ploeg van Koeman creëerde tot aan de rust weliswaar niet veel kansen, maar toonde zich wel uitermate effectief. Dat was geheel te danken aan spits Graziano Pellè, die beide doelpunten voor zijn rekening nam. Hoewel de spits tot zijn komst naar Feyenoord niet kon bogen op erg indrukwekkende statistieken, ontpopte hij zich tegen N.E.C. als ware goaltjesdief. De Italiaan kreeg twee kansen en wist daar twee keer uit te scoren.

Bij beide doelpunten werd het voorbereidende werk verricht door Daryl Janmaat. De verdediger leverde na een kwartier spelen een uitstekende hoge voorzet af, die door Pellè via de onderkant van de lat binnen werd gekopt. Kort voor rust verdubbelde de spits de score, toen hij met een uitstekende dieptepass van Janmaat vrij voor de keeper werd gezet. Pellè bleef oog in oog met Gabor Babos uitermate koel en passeerde de doelman met een fraai stiftje.

Tegen die tijd was De Kuip al opgeschrikt door het uitvallen van oud-Feyenoorder Evander Sno aan de kant van N.E.C.. De middenvelder, die ooit tijdens een wedstrijd met Jong Ajax een hartstilstand kreeg, ging na een half uur spelen plotseling op zijn hurken op het veld zitten en drukte zijn hand op zijn borst. Hij verliet even later onder applaus het veld, waarna hij uit voorzorg naar het ziekenhuis werd gebracht voor nader onderzoek.

Met de 2-0 voorsprong kon Feyenoord onbezorgd aan de tweede helft beginnen, maar desondanks maakt de ploeg na een rust aanvankelijk een onrustige indruk. Daar konden zelfs twee doelpunten van Lex Immers weinig aan veranderen. De middenvelder leek de wedstrijd direct na rust definitief te beslissen door een zelf verdiende strafschop te benutten. Ruim een kwartier later zorgde Immers voor een nieuwe ontlading, door een hoge voorzet van invaller Ruben Schaken hard en zuiver binnen te koppen.

N.E.C. had in de tussentijd tegen gescoord via Søren Rieks, die een voorzet van Kevin Conboy binnen gleed. Feyenoord had zodoende in het laatste half uur een ruime marge van drie doelpunten, maar desondanks bleef N.E.C. lang het gevoel houden dat er iets te halen viel in De Kuip. Dat had deels te maken met onzorgvuldig uitverdedigen van Feyenoord, dat de bal verschillende keren te snel inleverde bij de tegenstander.

Feyenoord kon zodoende pas echt rustig achterover leunen, nadat Immers vijf minuten voor tijd zijn derde doelpunt van de avond maakte. De middenvelder kopte raak uit een vrije trap vanaf het middenveld van Jordy Clasie. Tegen die tijd had Kostas Lamprou met twee fraaie reddingen achtereenvolgens Melvin Platje en Kevin Conboy van het scoren gehouden. Zodoende stond na negentig minuten de grootste overwinning van dit seizoen op het scorebord: 5-1.

Feyenoord – N.E.C. 5-1
16’ 1-0 Pellè
44’ 2-0 Pellè
47’ 3-0 Immers (strafschop)