FEYENOORD WINT MET 5-0 VAN WILLEM II

Feyenoord heeft ook na drie competitiewedstrijden de maximale score. Waar FC Twente en Excelsior de afgelopen weken met minimale cijfers werden verslagen, daar werd Willem II zondagmiddag getrakteerd op een 5-0 nederlaag. Jens Toornstra (2), Steven Berghuis en Tonny Vilhena scoorden in de uitverkochte Kuip al voor rust, waarna Jean-Paul Boëtius tien minuten voor tijd vanaf de penaltystip de eindstand bepaalde. De 16-jarige (!) Cheick Touré maakte na rust zijn debuut voor Feyenoord 1.

Al binnen twintig minuten wist Feyenoord dat de buit binnen was op de zomerse zondagmiddag. Op dat moment stond er dankzij drie goals in zeven minuten tijd een 3-0 tussenstand op het scorebord in De Kuip, verkregen dankzij twee treffers van Jens Toornstra en eentje van Steven Berghuis. Het was de snelste 3-0 voorsprong voor Feyenoord in de Eredivisie sinds 16 mei 2004, toen het tegen PEC Zwolle na zestien minuten 3-0 stond.

De aangever bij beide goals van Toornstra was de uitblinkende Kevin Diks, die in verdedigend opzicht al binnen een minuut zijn waarde had getoond door een gevaarlijke voorzet van Willem II uit de doelmond weg te halen. Na een slordig en ongeconcentreerd begin van Feyenoord leek Diks na dertien minuten uit een corner van Berghuis zijn eerste Feyenoord-goal te maken, maar zijn kopbal werd nog net aangeraakt door Toornstra, die ook zijn tweede treffer met hoofd maakte na een uitstekende voorzet van Diks. Het was voor de middenvelder de eerste keer dat hij in een Eredivisiewedstrijd twee keer met het hoofd scoorde.

Tussen de rake kopballen van Toornstra door was Berghuis het eindstation van een fraaie aanval over de linkerkant, waarbij naast aangever Ridgeciano Haps ook Jean-Paul Boëtius betrokken was. De aanvaller schoot hard raak en bedankte daarna zijn maatje Haps, voor wie zijn assist direct één van zijn laatste acties was. De linksback werd na 25 minuten uit voorzorg gewisseld en vervangen door Miquel Nelom.

Ook Nicolai Jørgensen werd door Van Bronckhorst vroegtijdig naar de kant gehaald. De Deen bleef met een lichte blessure in de rust achter in de kleedkamer en werd vervangen door Michiel Kramer. Op dat moment was de stand al 4-0, omdat ook Tonny Vilhena in de eerste helft nog een duit in het zakje deed. De middenvelder knalde van meer dan twintig meter kiezelhard raak in de korte hoek nadat een snel genomen corner via Boëtius bij hem terechtgekomen was.

Daarmee zagen de honderden kinderen uit het Sophia Kinderziekenhuis die op de Willem van Hanegem Tribune hadden plaatsgenomen maar liefst vier goals van dichtbij. De supporters aan de andere kant van het stadion hoopten dat zij minstens zoveel doelpunten zouden zien, maar Feyenoord sprankelde na rust een stuk minder dan daarvoor. Het tempo lag in de zondagmiddagzon lager, er waren minder positiewisselingen en de spelers wisten elkaar minder goed te vinden dan in de eerste helft.

Toch kon er nog één keer gejuicht worden door het legioen. Nadat Eric Botteghin in het strafschopgebied werd neergelegd, mocht Boëtius tien minuten voor tijd vanaf elf meter aanleggen. De aanvaller bleef koel en bepaalde zo de eindstand op 5-0.

Voor Cheick Touré had het mooiste moment van de middag toen al plaatsgevonden. De door Feyenoord Academy opgeleide aanvaller viel na 65 minuten in voor Berghuis en maakte zo zijn officiële debuut voor Feyenoord 1. Met zijn 16 jaar en 201 dagen is hij na Georginio Wijnaldum (16 jaar en 148 dagen) de jongste speler ooit die namens Feyenoord in de Eredivisie uitkwam.