Feyenoordinbeeld

FEYENOORD WINT MET 4-1 VAN EXCELSIOR

Feyenoord heeft ook na vier speelronden nog het maximum aantal punten. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst versloeg op een zwoele zomeravond in De Kuip stadgenoot Excelsior met 4-1. Na een moeizame openingsfase en een 0-1 achterstand zorgden Dirk Kuyt (2), Steven Berghuis en Jens Toornstra ervoor dat het uiteindelijk toch nog een feestelijke avond werd in De Kuip.

.

Het belangrijkste moment van de avond vond wellicht een minuut voor rust plaats, toen Dirk Kuyt op aangeven van Nicolai Jørgensen voor 1-1 zorgde. De Feyenoord-aanvoerder vond met een fraaie volley de verre hoek en zorgde er met zijn eerste treffer van het seizoen voor dat zijn ploeg toch nog met een enigszins positief gevoel de kleedkamers opzocht. Dat het juist Kuyt was die Feyenoord op gelijke hoogte zette, was geen toeval. De aanvoerder oogde in de zeshonderdste competitiewedstrijd uit zijn carrière gretig en was na negen minuten al dicht bij een goal toen hij uit een voorzet van Rick Karsdorp van dichtbij hard de paal raakte.
.

Het leek de opmaat naar meer kansen voor de thuisploeg, maar eigenlijk werd het spel van Feyenoord daarna alleen maar minder. De ploeg speelde in een te laag tempo om het compact en goed georganiseerd spelende Excelsior te verrassen en oogde zo nu en dan ongeconcentreerd. Eén van die momenten van verslapping leidde na 26 minuten tot de openingstreffer. Nigel Hasselbaink brak door over links en vond Stanley Elbers, die volkomen ongedekt was en Feyenoord de eerste tegentreffer van dit seizoen bezorgde.

.

Gestimuleerd door de gelijkmaker van Kuyt kwam Feyenoord na rust stukken beter uit de startblokken. De ploeg had al een aantal goede mogelijkheden gecreëerd op het moment dat Kuyt in de 58ste minuut met zijn tweede van de avond de thuisploeg op voorsprong zette. De Katwijker nam een fraaie pass van Jan-Arie van der Heijden – de vervanger van de in de rust gewisselde Terence Kongolo – aan op zijn borst en schoot de bal vervolgens in één keer met rechts in de verre hoek.

.

Nog voordat het legioen goed en wel was uitgejuicht, was het alwéér raak. Karim El Ahmadi tikte de bal voor de voeten van Steven Berghuis, die met zijn linkerbeen via de onderkant van de lat de verre kruising vond. Voor de buitenspeler was zijn eerste Feyenoord-treffer de beloning voor zijn goede spel. Nadat hij in de eerste helft als linksbuiten al een aantal keer dreigend was geweest, liet hij in de tweede helft zich aan de rechterkant helemaal in zijn element te voelen.

.

De man die na rust als linkerspits was geposteerd, Jens Toornstra, pakte drie minuten later ook zijn goaltje mee. Van dichtbij passeerde hij Excelsior-goalie Tom Muyters met speels gemak, waardoor De Kuip voor de derde keer in zes minuten kon juichen.

.

Een vijfde goal kwam er niet meer, hoewel invaller Michiel Kramer met een kopbal dichtbij was. In de laatste tien minuten klapte het legioen echter het hardst voor de 19-jarige Mo El Hankouri. De voormalig jeugdspeler, die deze zomer zijn eerste profcontract tekende, maakte als invaller voor Berghuis zijn debuut in Feyenoord 1 en kreeg met enkele fraaie acties het publiek op de banken. Zo werd het, na een moeizaam begin, toch nog een mooie zomeravond in De Kuip en gaat Feyenoord met een goed gevoel de interlandperiode in.