FEYENOORD WINT MET 3-1 VAN FC UTRECHT

Feyenoord heeft de voorsprong op FC Utrecht in een rechtstreekse confrontatie vergroot naar acht punten. In een uitverkochte Kuip werden de Utrechters zondagmiddag met 3-1 verslagen. Het betekende de vijfde competitiezege op rij. Nicolai Jørgensen, Robin van Persie en Sam Larsson namen de (prachtige) doelpunten voor hun rekening.

Halve omhaal

Feyenoord begon sterk aan het duel met de vijf van de Eredivisie en nam al vroeg een voorsprong. Nicolai Jørgensen deed dat op een wel erg fraaie wijze. De Deense spits promoveerde een voorzet van Jens Toornstra met een halve omhaal tot doelpunt en tekende daarmee weer maar eens voor de openingstreffer.

Dat deed Jørgensen, die met zijn goal op tien competitietreffers kwam, namelijk al zes keer eerder dit Erediviseizoen. Geen speler deed dat deze voetbaljaargang vaker. Feyenoord wilde het niet bij die ene goal van Jørgensen laten en deed er alles aan de marge nog voor rust vergroten.

Daar leek het team van Van Bronckhorst in de twintigste minuut in te slagen, toen Van Persie de bal met buitenkant voet in de rechterhoek plaatste, maar de vervanger van de geschorste Steven Berghuis werd teruggefloten wegens buitenspel. Even later was Sam Larsson (basisspeler bij afwezigheid van de aan zijn heup geblesseerde Jean-Paul Boëtius) ongelukkig in zijn afwerking.

Buitenspelgoal

Waar Van Persie terecht werd teruggefloten wegens buitenspel, bleef de vlag aan de andere kant naar beneden toen Cyriel Dessers de bal in buitenspelpositie binnentikte. De Belgische spits kreeg de bal van Zakaria Labyad en schoof de bal in het doel. Dessers mocht juichen omdat de grensrechter en arbiter Nijhuis niet ingrepen: 1-1.

De goal viel in een sterke fase van de bezoekers, die voor de gelijkmaker al twee kansen hadden laten liggen. Na de treffer van Dessers richtte Feyenoord zich weer op. Nog voor rust kwam de thuisploeg opnieuw op voorsprong. Het was Van Persie die het legioen voor een tweede keer liet opveren.

Beheerst maar verwoestend

Van Persie, als aanvallende middenvelder opgesteld, werd in de 44ste minuut met een hoge bal gevonden door Sven van Beek en controleerde de bal met zijn borst. Na de aanname haalde hij beheerst maar verwoestend uit. Opnieuw stuurde hij de bal naar de rechterhoek langs FC Utrecht-doelman David Jensen: 2-1.

Na de pauze moest Jensen opnieuw een doelpunt slikken. In de 69ste minuut knikte Larsson een voorzet van wederom Jens Toornstra binnen. Voor de Zweed was het zijn eerste Eredivisiedoelpunt in De Kuip, Toornstra leverde zijn vijfde (!) assist in zijn laatste drie competitieduels. Daarmee was het verzet van FC Utrecht gebroken.

De Domstedelingen waren via Mateusz Klich in de vijftigste minuut nog dicht bij de aansluitingstreffer, maar Feyenoord-doelman Brad Jones redde adequaat met zijn voeten, waarna Van Beek de bal met een omhaal wegwerkte. Gevaarlijker werden de bezoekers door het sterke optreden van de Feyenoord-defensie in de tweede helft niet meer.

Feyenoord, dat Bilal Basaçikoglu en Tyrell Malacia nog bracht voor Van Persie en Larsson, vergroot het gat met de directe concurrent in de strijd om de vierde plaats naar acht punten. Met nog drie competitiewedstrijden te gaan lijkt de Rotterdamse formatie zo goed als zeker van die positie. Komende woensdag gaat het team van Van Bronckhorst op bezoek bij Willem II en zondag wacht AZ in de TOTO KNVB Bekerfinale.