Feyenoordinbeeld

FEYENOORD WINT MET 3-0 VAN PEC ZWOLLE

Feyenoord weet weer hoe het is om een wedstrijd te winnen in de Eredivisie. Na drie duels zonder overwinning was de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst zondag in De Kuip met 3-0 te sterk voor PEC Zwolle. Dirk Kuyt zette Feyenoord voor rust op voorsprong, waarna Karim El Ahmadi en Jens Toornstra het duel in de laatste twintig minuten beslisten.

.

Al voordat de wedstrijd was begonnen, stond het kippenvel op de armen bij de supporters. Bij de opkomst van de spelers was aan de noordzijde van De Kuip een prachtige zee van lichtjes te zien, die was ontstaan door het ontsteken van duizenden sterretjes. De supporters ontstaken het vuurwerk om Tonny Vilhena een hart onder de riem te steken. Vilhena verloor drie weken geleden zijn moeder en maakte zondag na twee wedstrijden afwezigheid zijn rentree in het Feyenoord-shirt.

.

De terugkeer van Vilhena was niet de enige wijziging in het elftal ten opzichte van de laatste wedstrijd, uit tegen Go Ahead Eagles. Ook Brad Jones en Karim El Ahmadi keerden terug van blessures, terwijl Eljero Elia en Jens Toornstra de voorkeur kregen boven Bilal Basaçikoglu en Steven Berghuis. Miquel Nelom was de vervanger van de geblesseerde Terence Kongolo.

.

Dat het ondanks de terugkeer van de steunpilaren niet makkelijk zou worden, had Van Bronckhorst vooraf al voorspeld. Zijn inschatting dat Zwolle met vijf verdedigers zou spelen en de ruimtes klein zou proberen te houden, kwam uit. Feyenoord had wel een veldoverwicht, maar speelde in een te laag tempo en met te weinig creativiteit om een grote hoeveelheid kansen te creëren.
Pas na 25 minuten stelde Kuyt voor het eerst doelman Mickey van der Hart op de proef, die zijn harde schot over tikte. Ook uit de twee daaropvolgende corners was Feyenoord dicht bij een goal. Eerst leek Eric Botteghin in te kunnen koppen, maar de bal werd met de hand weggetikt door een Zwolse verdediger. Daarna had Jørgensen pech dat zijn kopbal van de lijn werd gehaald.

.

Dat het legioen voor rust toch nog kon juichen, was te danken aan Kuyt. De captain kopte na 38 minuten fraai raak uit een afgemeten voorzet van Jens Toornstra en tekende daarmee voor zijn vijfde treffer van het seizoen.

.

Al kort na rust had Feyenoord de voorsprong moeten verdubbelen en daarmee de wedstrijd moeten beslissen. Elia stuitte echter op Van der Hart, terwijl Jørgensen van dichtbij naast kopte. Die missers werden Feyenoord niet fataal, mede doordat Zwolle aanvallend onmachtig bleef. De Zwollenaren waren één keer dicht bij de gelijkmaker, maar het schot van Bram van Polen verdween naast.

.

De bevrijdende tweede treffer viel uiteindelijk twintig minuten voor tijd. El Ahmadi mocht van de Zwolse defensie opstomen en schoot vanaf een meter of twintig fraai raak. De Marokkaans international inspireerde met zijn goal ook Toornstra, die vijf minuten later voor Feyenoords derde tekende. Op aangeven van Kuyt schoot hij kiezelhard en onhoudbaar raak, waarmee hij het duel definitief besliste.

.

Door de overwinning behoudt Feyenoord de koppositie in de Eredivisie, met twee punten voorsprong op nummer twee Ajax en zes punten op nummer drie PSV. Met het oog op het Europa League-duel met Manchester United, aanstaande donderdag, was het bovendien positief dat de ploeg ongeschonden uit de strijd kwam.