FEYENOORD WINT MET 2-1 VAN PSV

Feyenoord heeft een cruciale horde op jacht naar de titel met succes genomen. Door doelpunten van Jens Toornstra en Jan-Arie van der Heijden werd PSV met 2-1 verslagen, waardoor de regerend kampioen op een achterstand van elf punten is gezet.

.

Een ijzersterke openingsfase volstond voor Feyenoord om met een voorsprong de rust in te gaan. In het eerste kwartier werd PSV fel afgejaagd en geen seconde rust gegund, waardoor het niet de vraag was of, maar wanneer de bezoekers zouden bezwijken.

.

Na waarschuwingsschoten van Eljero Elia, Nicolai Jørgensen en Steven Berghuis was het na tien minuten spelen Toornstra die keeper Jeroen Zoet passeerde. Zijn doelpunt kwam voor een groot deel op het conto van Terence Kongolo, die de ruimte achter de defensie van PSV benutte met een uitstekende loopactie en daarna de bal panklaar legde voor zijn ploeggenoot. Die bezorgde de Eindhovenaren het eerste tegendoelpunt van dit kalenderjaar door de bal hard in het dak van het doel te knallen.

.

PSV kreeg tien minuten voor rust opnieuw een gevoelige tik te verwerken, toen Marco van Ginkel geblesseerd van het veld moest. De van Chelsea gehuurde middenvelder was de afgelopen weken al goed voor vier doelpunten in zes duels. Toch was het uitgerekend in de fase nadat hij het veld verliet dat PSV voor het meeste gevaar zorgde. Zo dook op slag van rust Gaston Pereiro op in het Rotterdamse strafschopgebied, maar dankzij handelend optreden van Brad Jones en Kongolo kon Feyenoord opgelucht ademhalen.

.

Na rust kwam Feyenoord minder energiek uit de startblokken dan in de eerste helft. De ploeg slaagde er niet in om het spel compact te houden, waarmee PSV in de kaart gespeeld werd. Hoewel uitgespeelde kansen uitbleven, werd de druk op het doel van Brad Jones steeds groter en was het uiteindelijk Gaston Pereiro die met een schot van net buiten het zestienmetergebied voor de gelijkmaker zorgde.

.

Tegen die tijd was Elia juist geblesseerd naar de kant gegaan en vervangen door Bilal Basaçikoglu, terwijl tien minuten voor tijd Rick Karsdorp niet verder kon nadat hij met een uiterste krachtsinspanning Steven Bergwijn van scoren had gehouden.

.

Dat gebeurde in een fase waarin de ruimtes op het veld steeds groter werden en beide ploegen kansen kregen om de wedstrijd te beslissen. Zo raakte Berghuis de paal, eindigde een lobje van Toornstra op de lat en was het aan de andere kant van het veld Karim El Ahmadi die net voorkwam dat Bergwijn uit kansrijke positie kon aanleggen.

.

Waar voor PSV alleen de winst telde om zich terug te knokken in de kampioensrace, ging ook Feyenoord hartstochtelijk op jacht naar het winnende doelpunt. In die zenuwslopende fase was het Van der Heijden die de ban brak. Hij zag de bal na een kopbal uit een hoekschop van net achter de doellijn weggetikt worden door doelman Zoet. De doellijntechnologie in De Kuip bracht uiteindelijk de beslissing: doelpunt.

.

Voor Feyenoord was het zaak om die voorsprong nog een kleine tien minuten vast te houden in een Kuip die inmiddels was omgetoverd in heksenketel. Waar PSV een extra spits in bracht, koos Van Bronckhorst met het inbrengen van Miquel Nelom voor Berghuis juist voor meer zekerheid. Het was een juiste keuze, want Feyenoord wist de voorsprong met keihard werken over de streep te trekken en zo een reuzenstap te zetten op jacht naar de titel.