FEYENOORD WINT MET 1-2 VAN FC UTRECHT

Met dank aan een enorme vechtlust weet Feyenoord eindelijk weer wat winnen is. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst wist door doelpunten van Tonny Vilhena en Dirk Kuyt de altijd lastige uitwedstrijd tegen FC Utrecht met 1-2 te winnen, waardoor de ploeg goede zaken doet in de jacht op de derde plaats. Met de eerste competitiezege sinds 6 december tankt Feyenoord bovendien het broodnodige vertrouwen in aanloop naar de halve finale van het bekertoernooi die aanstaande donderdag op het programma staat.

Er waren nog geen vier minuten gespeeld in Utrecht toen Sebastien Haller op het randje van buitenspel ontsnapte aan de defensie van Feyenoord en de bal vrij in de verre hoek schoof. De tegengoal was niets minder dan een mokerslag voor Feyenoord.
Het broze vertrouwen van Feyenoord, dat al negen competitiewedstrijden op rij niet had gewonnen, liep daarmee een nieuwe deuk op. De ploeg gaf in Stadion Galgenwaard het startschot voor ‘de week van de waarheid’, zo gaf trainer Van Bronckhorst kort voor de aftrap te kennen, en daarin leek de vroege tegentreffer een voorbode voor meer tegenslag.
Knap was daarom de wijze waarop het elftal tot aan de rust de rug rechtte en uitstraalde: tot hier en niet verder. Aan de bal was Feyenoord weliswaar bijna net zo onrustig als de thuisploeg, maar de bezoekers trokken met name dankzij een forse dosis vechtlust het initiatief naar zich toe.
Symbolisch in dat opzicht was de wijze waarop de gelijkmaker na twintig minuten spelen tot stand kwam. Karim El Ahmadi verstoorde toen de opbouw van FC Utrecht dusdanig dat hij Michiel Kramer de diepte in kon sturen. De spits legde de bal op het juiste moment breed om de meegelopen Tonny Vilhena een niet te missen kans te bieden.
Op slag van rust was diezelfde Vilhena aangever in plaats van afmaker. De middenvelder koos opnieuw op het juiste moment de diepte, achterhaalde een listige dieptepass van Eljero Elia en bereikte tot slot Dirk Kuyt die bij de tweede paal binnen tikte.
Het doelpunt had nauwelijks op een beter moment kunnen vallen voor Feyenoord. De voorsprong was een morele opsteker voor de tweede helft, waarin FC Utrecht aandrong voor de gelijkmaker, maar stuitte op een keihard werkend Feyenoord dat de ruimtes klein hield. Grote kansen bleven daardoor uit voor de thuisploeg, die ondertussen aan de andere kant van het veld goed weg kwam bij kopballen van Kuyt (over) en Kramer (afgekeurd doelpunt). In de slotfase wist Feyenoord een drie tegen één situatie bovendien niet uit te buiten, maar die fout bleef zonder gevolgen.
Omdat Sven van Beek in blessuretijd nog een bal van zijn eigen doellijn redde, hield Feyenoord knap stand in Stadion Galgenwaard en werd na PSV tweede ploeg die dit seizoen met drie punten uit Utrecht vertrekt. Het elftal beleefde bovendien een uitstekend begin van ‘de week van de waarheid’, waarin aanstaande donderdag de thuiswedstrijd tegen AZ wacht in de halve finale van het bekertoernooi.