FEYENOORD WINT MET 0-3 VAN STANDARD LUIK

Feyenoord heeft donderdagavond op indrukwekkende wijze haar missie in Luik volbracht. Dankzij doelpunten van Jens Toornstra, Jean-Paul Boëtius en Elvis Manu won de ploeg van trainer Fred Rutten met 0-3 van Standard Luik, waardoor het zich definitief verzekerde van de groepswinst in poule G van de Europa League. Lucas Woudenberg en Wessel Dammers maakten in België hun officiële debuut voor Feyenoord.

Dat er voor Standard Luik niets meer op het spel stond in de laatste wedstrijd in de groepsfase, was goed zichtbaar in Stade Maurice Dufrasne. Waar de Belgische ploeg zich normaliter gesteund weet door een fanatieke supportersschare, bleef het anders zo sfeervolle stadion nu akelig leeg. Zodoende bleef de ‘hel van Sclessin’ beperkt tot een grote hoeveelheid vuurwerk, dat kort na de opkomst van beide elftallen op het veld werd gegooid door de Standard-aanhangers achter het doel.

Voor Feyenoord was er nog wel degelijk iets te winnen in Luik, ondanks dat de ploeg zich dankzij een knappe 2-0 overwinning op Sevilla FC al verzekerde van een ticket voor de knock-out fase van het toernooi. Een overwinning op Standard zou immers gegarandeerd de status van groepshoofd opleveren, iets dat aanstaande maandag van waarde kan zijn tijdens de loting voor de achtste finales. Zodoende was het dus allesbehalve vreemd dat het duel in het Rotterdamse kamp uiterst serieus werd genomen, iets wat vanaf de eerste minuut te zien was aan hoe scherp en geconcentreerd de ploeg in het veld stond.

Bovendien ging Feyenoord na een aftastende openingsfase nadrukkelijk op zoek naar een doelpunt, wat na dik een kwartier spelen werd beloond. Op het moment dat de ploeg aan de linkerkant van het strafschopgebied een vrije trap werd toegekend, besloot Jens Toornstra om ondanks de moeilijke hoek ineens een poging op doel te wagen. Niet zonder succes, want de middenvelder zag de bal buiten bereik van doelman Eiji Kawashima in de korte hoek verdwijnen.

Vanaf de treffer van Toornstra, die ook in laatste drie officiële duels al het net wist te vinden, ging Feyenoord ondanks de zeer slechte grasmat alleen maar beter spelen. Vooral in de tegenaanval kwam er meer dan eens veel ruimte te liggen voor de Rotterdammers, die daar bij vlagen goed gebruik van maakten. Met name Colin Kazim-Richards had daarvan nog voor rust kunnen profiteren, toen hij tweemaal werd vrijgespeeld voor Kawashima. Beide keren kwam de doelman als winnaar uit de strijd.

De sterk spelende spits liet zich desondanks niet van de wijs brengen en speelde een kwartier na rust een grote rol in Feyenoords tweede doelpunt van de avond. De ijzersterke aanvaller veroverde net op de helft van de thuisploeg de bal, wat hem een vrijwel vrije doortocht naar het vijandelijke doel opleverde. Daar behield Kazim-Richards uitstekend het overzicht door de bal opzij te schuiven bood hij Jean-Paul Boëtius een vrijwel niet te missen kans: 0-2.

Met die comfortabele voorsprong op zak restte Feyenoord niets anders dan het duel zonder verdere kleerscheuren uit te spelen. In dat opzicht moest de ploeg kort na de 0-2 een tweede tegenvaller incasseren, toen Terence Kongolo aangaf niet verder te kunnen spelen. Eerder had Khalid Boulahrouz al de strijd moeten staken. De verdediger moest zich in de 26ste minuut van de wedstrijd laten vervangen door Luke Wilkshire.

Door het uitvallen van Kongolo maakte in navolging van Lucas Woudenberg, die als basisspeler aan de wedstrijd was begonnen, ook Wessel Dammers zijn officiële debuut voor Feyenoord. Ook met het negentienjarige Varkenoord-exponent in het hart van de verdediging kwam de ploeg in het restant van het duel niet meer in serieuze problemen. Het feestje werd in de laatste minuten van het duel zelfs nog iets groter, toen invaller Elvis Manu van dichtbij voor de 0-3 zorgde. Onder luid gejuich van het meegereisde legioen stapten de Rotterdammers even later van het veld, in de wetenschap dat ze zich op uiterst knappe wijze hadden gekroond tot winnaar van groep G.

Standard Luik – Feyenoord 0-3
17’ 0-1 Toornstra
59’ 0-2 Boëtius