FEYENOORD WINT MET 0-2 VAN FC TWENTE

Feyenoord heeft zondagmiddag de zevende competitiezege op rij geboekt. De ploeg van de jarige trainer Giovanni van Bronckhorst (42) kende op bezoek bij FC Twente een lastige middag, maar sloeg in de slotfase twee keer toe. Dankzij goals van Eric Botteghin en Nicolai Jørgensen werd het 0-2, waardoor koploper Feyenoord de voorsprong van vijf punten op Ajax behoudt.

.

Dat het een middag met weinig goals zou worden in De Grolsch Veste was al snel duidelijk. FC Twente trok zich aanvankelijk vooral terug op eigen helft en liet het initiatief aan Feyenoord, dat echter te weinig snelheid en creativiteit in de combinaties legde om het de Tukkers echt moeilijk te maken. Daarnaast kwamen Steven Berghuis en Eljero Elia, voor wie trainer Giovanni van Bronckhorst vooraf een belangrijke rol zag weggelegd, maar mondjesmaat hun directe tegenstander voorbij.

.

De directe voorzetten van beide buitenspelers leverden voor rust wel enig gevaar op. Eerst vond Berghuis de inlopende Eric Botteghin, die de pech had dat doelman Nick Marsman op de goede plek stond. Daarna schoot Dirk Kuyt in uit een voorzet van Elia, maar zijn poging werd van de lijn gehaald.

.

Feyenoord moest wel waken voor de snelle uitbraken van Twente, dat er soms razendsnel uitkwam na Rotterdams balverlies. De thuisploeg werd daarbij geholpen door het feit dat Feyenoord bij vlagen de linies te ver uit elkaar had staan. Nadat enkele grote kansen waren verijdeld vanwege het goed uitvoeren van de buitenspelval, kreeg Dylan Seys na 27 minuten de grootste kans van de eerste helft. Door zich met ziel en zaligheid voor diens schot te werpen, voorkwam Terence Kongolo de openingstreffer van de thuisploeg.

.

De kans leek Twente wat meer vertrouwen te geven, want de ploeg verliet kort voor en kort na rust steeds vaker de verdedigende stellingen. Het schot van Mateusz Klich, dat in het begin van de tweede helft over het doel van Brad Jones verdween, was daarbij het belangrijkste wapenfeit, maar verder dan dat kwamen de Tukkers niet.

.

In het laatste half uur – met Jens Toornstra als vervanger van Kuyt – werden de verhoudingen op het veld weer hersteld. Twente trok zich weer wat verder terug, terwijl Feyenoord met man en macht probeerde om door de verdediging heen te breken. Dat ging aanvankelijk moeizaam, totdat Elia een kwartier voor tijd eindelijk langs zijn directe tegenstander snelde en Botteghin in staat stelde om van dichtbij met links te scoren.

.

Nadat Enes Ünal nog in de buurt van de gelijkmaker was gekomen, gooide Feyenoord het duel drie minuten voor tijd definitief op slot. Nicolai Jørgensen, die tot dat moment nog weinig in het stuk was voorgekomen, verraste Marsman met een schot in de korte hoek en liet zo het bomvolle uitvak ontploffen van vreugde.