Feyenoord wint met 0-2 van Fc Groningen

Feyenoord heeft zaterdagavond op overtuigende wijze met 0-2 gewonnen van FC Groningen. Het veldoverwicht, dat de ploeg de gehele wedstrijd had, werd in het eerste kwartier na rust via goals van Tonny Vilhena en Nicolai Jørgensen uitgedrukt in de score.

Als één ploeg het had verdiend om al bij rust op voorsprong te staan, dan was het zonder twijfel Feyenoord. Het team had in het ijskoude noorden de wedstrijd vanaf het begin onder controle en gaf voor rust slechts één kans weg. Het schot van Tom van Weert werd na vijf minuten onschadelijk gemaakt door Brad Jones.

Aan de andere kant creëerde Feyenoord zelf een aantal goede mogelijkheden om kwaliteitsverschil al in de eerste helft uit te drukken in de score, maar onder meer Renato Tapia (kopbal van de lijn gehaald), Tonny Vilhena (van dichtbij over na een aanval over meerdere schijven) en Sam Larsson (schot naast na voorzet Nicolai Jørgensen) hadden geen geluk in de afronding. Daarnaast beklaagde Jørgensen zich terecht bij scheidsrechter Danny Makkelie nadat hij onderuit werd getrokken door Samir Memisevic. De arbiter weigerde de bal echter op de stip te leggen.

Direct na rust kon het meegereisde legioen wél juichen. Na een snelle omschakeling kwam de bal bij Steven Berghuis, wiens fraaie individuele actie uiteindelijk in de rebound werd afgemaakt door de attente Tonny Vilhena. Ook bij de tweede treffer van Feyenoord, tien minuten later, was een hoofdrol weggelegd voor Berghuis. De buitenspeler gaf de bal met de hak mee aan Jørgensen, die uit een moeilijke hoek met een subliem stiftje zijn vierde competitiegoal van het seizoen maakte.

Tussendoor had Miquel Nelom met een uitstekende ingreep een gevaarlijke uitbraak van Groningen verijdeld. De linksback was na twintig minuten in het veld gekomen voor Ridgeciano Haps, die na een verdedigende actie een blessure opliep en per brancard het veld moest verlaten. De wijziging veranderde niets aan de vastberadenheid van de Feyenoord-defensie, die ook na de 0-2 voorsprong er alles aan gelegen was om de wedstrijd zonder tegentreffers te beëindigen.

Dat lukte, omdat Feyenoord de wedstrijd geconcentreerd en professioneel uitspeelde en omdat een hard schot van de thuisploeg in blessuretijd de lat raakte. Feyenoord kreeg zelf nog enkele mogelijkheden om de score uit te breiden, maar een derde treffer zat er niet meer in. Het deed niets af aan de sterke teamprestatie van de ploeg, die voor het eerst sinds 1 oktober weer een overwinning behaalde in de Eredivisie.