Feyenoord wint benefietwedstrijd met 1-0 van Excelsior

Feyenoord is zondagmiddag het nieuwe jaar begonnen met een 1-0 overwinning op Excelsior. Een dag voor vertrek naar het trainingskamp in Marbella stond in het benefietduel het goede doel voorop: de volledige opbrengst van de wedstrijd was bestemd voor kankeronderzoek. Tonny Vilhena maakte vlak voor tijd uit een vrije trap het enige doelpunt van de wedstrijd. Het publiek in De Kuip zag voor het eerst Rick Dekker en Rodney Lopes Cabral – de twee jeugdspelers die met de selectie mee gaan op trainingskamp – in actie.

Ronald Koeman koos ervoor om bij de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar verdeeld over de twee helften twee verschillende elftallen in het veld te sturen. Erwin Mulder maakte daar geen deel van uit, de keeper was afwezig wegens een handblessure. Daar tegenover stond dat de toeschouwers in De Kuip in de eerste helft voor het eerst Samuel Armenteros weer een het werk zagen, terwijl na rust ook Miquel Nelom zijn rentree maakte. Beide spelers ontbraken de laatste weken voor de winterstop wegens een blessure.

Met name aan het begin van de wedstrijd wist Armenteros ook verschillende keren voor gevaar te zorgen. Zo kreeg hij na een half uur spelen een grote kans, nadat John Goossens de bal uit een tegenaanval had teruggelegd. Armenteros kwam alleen niet goed uit met zijn stappen en loste een schot dat te zacht was om keeper Jordy Deckers in problemen te brengen. In een weinig enerverende eerste helft kreeg Otman Bakkal vijf minuten later de grootste kans om te scoren. De middenvelder werd in stelling gebracht via een voorzet van linksback Terence Kongolo, maar schoot over.

De tweede helft bleef het tempo in de wedstrijd laag. Het publiek, dat besefte dat het goede doel zondag voorop stond, was desondanks vastberaden om er een feestelijke middag van te maken. Zo ging halverwege de tweede helft vele malen de wave rond en werd Feyenoord naarmate het eind van de wedstrijd in zicht kwam steeds luider aangemoedigd.

Ondertussen was het Excelsior dat na rust de beste kansen kreeg. Zo brak Moussa Kalisse door de defensie van Feyenoord, maar de bal eindigde via de kluts naast het doel, terwijl Erwin Nuytinck met een afstandschot de lat raakte. Een kwartier voor tijd moest bovendien Ronald Graafland ver uit zijn doel komen, om een te zachte terugspeelbal van Nelom te kunnen onderscheppen. Toch was het Feyenoord dat met de overwinning aan de haal ging. Dat was te danken aan een prachtig doelpunt van Vilhena. De middenvelder schoot een zelf verdiende vrije trap vanaf net buiten het zestienmetergebied binnen en zorgde daarmee voor een fraai einde van de middag.

Feyenoord – Excelsior 1-0
88’ 1-0 Vilhena

Scheidsrechter: Kamphuis

Opstellingen:
Feyenoord:
Eerste helft: Lamprou; Janmaat, Van Beek, Mathijsen, Kongolo; Clasie, Bakkal, Goossens; Schaken, Pellè en Armenteros.

Tweede helft: Graafland; Lopes Cabral, De Vrij, Martins Indi, Kongolo (60’ Nelom); Dekker, Immers, Vilhena; Verhoek, Te Vrede en Boëtius.

Excelsior:
Eerste helft: Deckers; Eekman, Fischer, Van Diermen, Woudenberg; Vermeulen, Kruys ,Hutten, Auassar; Veldwijk en Botaka.
Tweede helft: De Jong; Kamerbeek, Bommeleijn, Mattheij, Brito; Stans, Ausassar (60’ Nuytinck), Berkvens, Kalisse; Janga en De Reuver.