Nieuws

FEYENOORD WINNAAR GOUDEN TOTO KNVB BEKER!

on

Feyenoord heeft de honderdste finale van het toernooi om de TOTO KNVB Beker gewonnen! AZ werd in de eindstrijd in De Kuip met 0-3 verslagen. Nicolai Jørgensen, Robin van Persie en Jens Toornstra bezorgden het team van hoofdcoach Giovanni van Bronckhorst de afgetekende overwinning.

De strijd tussen AZ en Feyenoord mocht met recht een bekerfinale heten, want de beide ploegen knalden er zondagavond in De Kuip vanaf het allereerste fluitsignaal van arbiter Kuipers vol op. Het maakte de finale – met in totaal zeven gele kaarten – in het eerste half uur meer spannend dan mooi. De eerste echt grote kans was voor AZ, dat via Alireza Jahanbakhsh Feyenoord-doelman Brad Jones testte. De Australische sluitpost toonde liet in de achttiende minuut zien dat hij bij de les was en zag na zijn redding dat de rebound van Jonas Svensson werd geblokt.

Alerte Jørgensen

Aan de andere zijde van het veld was ook spits Nicolai Jørgensen uiterst alert. De Deen gaf de bal in de 28ste minuut op de rechterzijde precies op het juiste moment mee aan Karim El Ahmadi, die Steven Berghuis met een voorzet vond. De naar binnen getrokken buitenspeler knikte op doel, zag zijn kopbal gekeerd worden door AZ-goalie Marco Bizot, maar Jørgensen stond op het juiste moment op de juiste plaats en knalde de 0-1 op het scorebord.

De openingstreffer voor Feyenoord viel eigenlijk uit het niets, maar dat maakte de ontlading in de afgeladen Kuip er niet minder groot om. Het stadion trilde amper vijf minuten later opnieuw bijna op haar grondvesten toen Robin van Persie de bal op de lat chipte, maar de vreugde van de Feyenoord-supporters was door het vlagsignaal voor buitenspel van Van Persie dit keer maar van korte duur.

Feyenoord werd na de kans voor Van Persie voor rust ook nog gevaarlijk via Tonny Vilhena, die zag dat zijn vlammende schot over het doel werd getikt door Bizot, maar mocht kort na de pauze ook van geluk spreken dat AZ niet langszij kwam. De eerste kans na de pauze was namelijk voor spits Wout Weghorst. Hij miste het doel echter nog net. Datzelfde gold even later ook voor Jørgensen.

Sublieme chip

Van Persie had het vizier in de 58ste minuut wel op scherp. De als aanvallende middenvelder opgestelde routinier van Feyenoord ging een een-tweetje aan met Berghuis, die de bal met gevoel meegaf, en chipte de bal op sublieme wijze over Bizot heen het doel in: 0-2. Met die goal eiste hij een hoofdrol op in zijn tweede KNVB Bekerfinale. Maar waar Van Persie de finale in 2003 nog verloor, ging hij vijftien jaar later wel met De Dennenappel vandoor.

AZ kwam namelijk nog wel terug in de wedstrijd en werd nog gevaarlijk, maar de defensie van Feyenoord had de zaakjes goed op orde en was soms wat gelukkig. Dat Stijn Wuytens de bal in de 64ste minuut niet over de doellijn kreeg, was bijvoorbeeld een klein mirakel te noemen. De verdediger van de Alkmaarders stond op iets meer dan een meter van die doellijn, maar in de scrimmage werd de bal alsnog uit het strafschopgebied van Feyenoord gewerkt.

Datzelfde overkwam Jørgensen in de laatste vijf minuten, toen de Deen van afstand een bal over Bizot heen lobde. De spits dacht zijn tweede van de avond te scoren, maar Thomas Ouwejan voorkwam dat door de bal een meter voor de doellijn nog weg te werken. De TOTO KNVB Bekerwinst kwam echter niet meer in gevaar in de slotfase, waarin AZ wel aanzette maar de uitstekend keepende Jones amper meer in de problemen bracht.

Vierde prijs in drie jaar tijd

Het team van Van Bronckhorst hield de rijen namelijk gesloten en kwam in de extra tijd zelfs nog op 0-3. Jens Toornstra stond op de juiste plaats om een rebound op te pikken en liet Bizot van dichtbij kansloos. Feyenoord pakte door de afgetekende overwinning de vierde prijs in drie jaar tijd. Na de KNVB Beker (

2015-2016) en landstitel (2016-2017) werd in het seizoen 2017-2018 behalve de Johan Cruijff Schaal ook de gouden TOTO KNVB Beker veiliggesteld.

Bron: Feyenoord.nl