Nieuws

Feyenoord wil met ‘topbudget’ Ajax en PSV de baas blijven

on

Het spelersbudget van Feyenoord moet met de komst van het nieuwe stadion drastisch omhoog. De eis van de club is dat dit bedrag ‘tenminste’ even hoog moet zijn als wat de concurrenten Ajax en PSV kunnen besteden. ,,De inschatting is dat het zeker 25 miljoen euro zal bedragen’’, zo stelt Feyenoord op een zojuist gelanceerde internetpagina over Feyenoord City.

.

Op dit moment geeft Feyenoord 17,8 miljoen euro uit aan onder meer spelerssalarissen. Dat budget zou – zonder nieuw stadion – de komende 5 jaar doorgroeien naar bijna 20 miljoen euro. De fikse verhoging richting 25 miljoen euro moet ingaan als Feyenoord naar het nieuwe stadion verhuist, naar verwachting in het seizoen 2022/23. ,,Het spelersbudget moet in de jaren na de opening verder kunnen groeien’’, vindt de club.

.

Feyenoord City werkt met drie scenario’s: een basisvariant (‘slechtweerscenario’), waarin het aantal bezoekers en wat zij besteden voorzichtig zijn begroot. De stijging van het budget is in die optie dan ook minimaal. ,,Het ambitieniveau van Feyenoord ligt veel hoger’’, zo wordt benadrukt.
.

Vervolgens is er de ‘management case’ en tenslotte de gewenste ‘Eén Feyenoord-versie’, waarmee 25 miljoen euro spelersbudget al snel ná het seizoen 2023/24 moet worden bereikt. Cruciaal daarin is een nauwe samenwerking tussen de club en het stadion. ,,Anders gezegd: meer doen met dezelfde mensen’’, zo valt te lezen. Aan die integratie wordt al volop gewerkt binnen de betrokken organisaties.
.

Vervolgens moet de groei zich rap doorzetten, tot 32 miljoen euro in 2024/25 en naar ruim 42 miljoen euro in 2031/32. Totaal heeft Feyenoord in de eerste tien seizoenen in het nieuwe stadion dan 358 miljoen euro te besteden aan spelersbudget, tegen dik 211 miljoen euro in de huidige situatie.

.

De kakelverse Feyenoord City-site geeft ook antwoord op andere veelgestelde vragen. Zo kost de toekomstige voetbaltempel aan de Nieuwe Maas 253,5 miljoen euro, inclusief loopbruggen, omloop, parkeergarage en inrichting 365,7 miljoen euro. De verbouwing van de huidige Kuip komt op bijna 64,4 miljoen. In het monumentale bouwwerk komen woningen, een bierbrouwerij, de interactieve attractie Feyenoord Experience en een atletiekbaan.

.

Het nieuwe stadion moet naast voetbalwedstrijden ook plaats bieden aan andere evenementen, zo wordt gemeld. Gemikt wordt op acht happenings per jaar, zoals bijvoorbeeld de huidige MonsterJam, maar ook concerten ‘behoren tot de mogelijkheden’. ,,Mits ze vóór 11 uur ’s avonds zijn afgelopen’’, luidt de uitleg. Dat heeft te maken met het feit dat er geen duur, akoestisch dak op het stadion komt. Wél een kunststof ‘regenscherm’, dat van twee kanten kan worden dichtgetrokken.

.

Ook wordt uit de doeken gedaan waarom ‘vernieuwbouw’ van de huidige Kuip geen optie is. Zo worden beperkingen gezien op het gebied van comfort, horeca en parkeren, én voldoet een gemoderniseerd stadion niet ‘aan de wensen en eisen van Feyenoord’. Omdat het stadion tijdens de verbouwing beschikbaar moet blijven voor voetbalwedstrijden, zou dat extra veiligheidsrisico’s met zich meebrengen en de begroting tijdens de bouw negatief beïnvloeden. ,,Vernieuwbouw leidt ook tot onaanvaardbare risico’s op het gebied van de financiering’’, aldus de plannenmakers.

.

Of het nieuwe stadion er komt, is mede afhankelijk van de gemeente Rotterdam. Die is gevraagd om voor 40 miljoen euro aandelen te nemen in het project; begin april wordt hierover een knoop doorgehakt. De rest van de benodigde bouwsom komt uit leningen van banken en van investeerders. Als alles volgens plan verloopt, moet de eerste paal in 2019 de grond in gaan.

.

,,We willen met deze website alle informatie die op dit moment beschikbaar is met iedereen delen’’, zegt woordvoerder Ruud Bijl van Feyenoord City. ,,En we zijn benieuwd naar andere vragen die er nog leven. We zullen daar op de website zo goed mogelijk antwoord op geven.’’

.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login