FEYENOORD VERLIEST OPNIEUW VAN NAC BREDA

Het ‘Avondje NAC’ is voor Feyenoord niet geworden wat de ploeg ervan had gehoopt. De formatie van hoofdcoach Giovanni van Bronckhorst ging zaterdagavond in het Rat Verlegh Stadion met 2-1 onderuit tegen NAC Breda.

Levendig begin

Vanaf minuut één was er passie en strijd te zien op het veld in Breda. Het eerste gevaar was voor de thuisploeg, die na een levendig begin al na vijf minuten een strafschop claimde. Spits Sadiq Umar botste tegen Feyenoord-goalie Brad Jones op, maar scheidsrechter Bas Nijhuis wilde niets van een strafschop weten.

Daarmee haalde Nijhuis de woede van het NAC-publiek en hoofdcoach Stijn Vreven op de hals. De Belgische trainer werd wegens zijn aanmerkingen op de leiding direct naar de tribune gewezen. Zonder Vreven op de bank kregen Arno Verschueren en Umar kansen om de score te openen voor de thuisploeg, maar beiden slaagden daar niet in.

Uitgoal voor Toornstra

Toen de Bredase storm na een kwartier wat was gaan liggen, kwam Feyenoord tot kansen. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst – met aanvoerder Eric Botteghin, Renato Tapia (die de geblesseerde Karim El Ahmadi verving) en Jens Toornstra aan de aftrap – werd voor het eerst gevaarlijk via Jean-Paul Boëtius. De buitenspeler volleerde de bal stijlvol op doel, maar keeper Nigel Bertrams kreeg zijn hand nog net tegen de bal.

In de zeventiende minuut was er ook voor Bertrams geen redden meer aan. Na een goede aanval over meerdere schijven belandde de bal voor de voeten van Toornstra. De middenvelder haalde de trekker over en tekende daarmee behalve voor de openingstreffer ook voor zijn eerste uitgoal sinds lange tijd. Op 7 februari 2016 had Toornstra voor het laatst buiten De Kuip gescoord.

Voorsprong van korte duur

Lang hield die voorsprong helaas geen stand. In de 23ste minuut stopte Jones Umar nog op zijn weg naar het doel, maar was de rebound voor Thierry Ambrose: 1-1. Gesteund door een vol uitvak met 750 supporters kreeg Feyenoord voor rust nog wel een enorme kans op een nieuwe voorsprong. Kevin Diks probeerde het van dichtbij na een lage voorzet van Toornstra, maar Bertrams werkte de bal over de lat.

De derde goal van de avond was uiteindelijk niet voor Feyenoord, maar voor NAC Breda. Arbiter Nijhuis legde de bal al in de derde minuut na de pauze op de stip na een confrontatie tussen Jones en Umar. De goalie gaf de spits een duw, kreeg daarvoor een gele kaart en Umar verzilverde zelf de strafschop.

Vergeefse jacht op gelijkmaker

Feyenoord nam geen tijd om daar van te balen, want de ploeg rechtte de rug en opende direct de jacht op de gelijkmaker. Dat resulteerde in het restant van de tweede helft in kansen voor onder anderen Diks (kopbal) en Berghuis (schot van afstand), maar de grootste mogelijkheid was voor Boëtius. De buitenspeler kwam na een voorzet van Berghuis tot een mooie kopkans, maar kon de bal niet de juiste richting meegeven.

De gelijkmaker bleef ook na het inbrengen van Robin van Persie, Dylan Vente en Bilal Basaçikoglu uit en dus was de vijfde nederlaag van 2018 – en de tweede nederlaag tegen NAC in één seizoen –  een feit.