Feyenoord verliest met 3-1 van Vitesse

Feyenoord is er niet in geslaagd Vitesse drie keer in één seizoen te verslaan. In GelreDome waren de Arnhemmers zondagmiddag met 3-1 te sterk voor de formatie van Giovanni van Bronckhorst. Bij het laatste fluitsignaal stonden er nog maar negen spelers van Feyenoord binnen de lijnen, na twee directe rode kaarten voor Bilal Basaçikoglu en Tyrell Malacia.

Feyenoord nam na 22 minuten een voorsprong in GelreDome, toen het eerste schot op het doel van Vitesse direct een voltreffer bleek. Na een uitstekende aanval over meerdere schijven was het Steven Berghuis die de bal in de afrondende fase naar Bilal Basaçikoglu speelde. De linksbuiten, gestart als vervanger van de geblesseerde Sam Larsson, schonk de bal op zijn beurt aan Tonny Vilhena. De middenvelder haalde uit, opende de score en behaalde met zijn zevende competitietreffer van dit seizoen een persoonlijk record: 0-1.

Vitesse stelde daar lange tijd weinig tegenover, al kwam het eerste gevaar wel van de thuisploeg. Mason Mount probeerde het van afstand, maar miste het doel van Feyenoord-goalie Brad Jones. Matt Miazga was na een klein half uur al dichter bij een Arnhemse treffer. Hij kopte na een hoekschop op de lat. In de 43ste minuut wist Vitesse-aanvoerder Guram Kashia het net wel te vinden. De centrumverdediger stuurde de bal na een afgeslagen hoekschop met zijn hoofd in de linkerhoek en zorgde zo voor een 1-1 ruststand.

Op dat moment speelde Feyenoord al een tijdje met Tyrell Malacia op de linksbackpositie. Ridgeciano Haps moest het veld al na zestien minuten per brancard verlaten na een schop op zijn hoofd van Thomas Bruns, die een gele kaart kreeg voor die overtreding. Kort voor het rustsignaal ging rechtsback Jeremiah St. Juste met een blessure aan zijn rechterarm naar de grond. Bart Nieuwkoop was zijn vervanger in de tweede helft, waarin Feyenoord in het eerste kwartier moeite leek te hebben om onder de druk van Vitesse uit te komen.

Dat resulteerde in kansen voor Bryan Linssen en opnieuw Miazga, die Jones testten met kopballen. De Australische doelman bracht echter beide keren redding op de doellijn. Na een directe rode kaart voor Basaçikoglu wegens een sliding op Thulani Serero in de 65ste minuut, was er bij de eerstvolgende aanval ook voor Jones geen houden meer aan. Amper twee minuten nadat de buitenspeler de kleedkamer opzocht knikte Linssen een voorzet van Roy Beerens van dichtbij binnen en zorgde zo voor 2-1. Vijf minuten later raakte diezelfde Linssen nog de lat.

Met Robin van Persie ruim tien minuten voor het eindsignaal als vervanger van Jens Toornstra ging Feyenoord nog op zoek naar de gelijkmaker, maar die zoektocht werd bemoeilijkt door opnieuw een rode kaart. Een sliding van Tyrell Malacia werd door arbiter Higler beoordeeld als een overtreding op een doorgebroken speler, waardoor ook de linksback moest vertrekken.

Met nog maar negen Feyenoord-spelers binnen de lijnen kreeg Sven van Beek nog een kans op de gelijkmaker, maar hij miste de bal van dichtbij. Vijf minuten voor het eindsignaal tekende Linssen voor de 3-1 eindstand, waardoor Feyenoord er definitief niet in slaagde in te lopen op nummer drie AZ.