FEYENOORD VERLIEST VAN SPARTA ROTTERDAM

Feyenoord heeft zondagmiddag de tweede nederlaag van het seizoen geleden. Op bezoek bij stadgenoot Sparta Rotterdam ging de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst met 1-0 onderuit door een vroege goal van Mathias Pogba.

.

De contouren van een lastige middag tekenden zich al direct vanaf het eerste fluitsignaal af op Het Kasteel, dat binnen een minuut ontplofte van vreugde. Mathias Pogba kwam bij een voorzet vanaf de linkerkant hoger dan zowel Jan-Arie van der Heijden als Terence Kongolo en kopte de bal langs de kansloze Brad Jones.

.

Daarmee vertrok zich voor Feyenoord het meest ongunstige scenario, want vanwege de vroege achterstand kon Sparta zich nog meer beperken tot verdedigen dan het wellicht al van plan was geweest. Feyenoord was in de eerste helft niet machte om de compact spelende Spartanen te verrassen. De ploeg was geen schim van het team dat een week eerder nog PSV omver had geblazen in de openingsfase en speelde in een te laag tempo om door de verdediging heen te snijden.

.

Alleen Tonny Vilhena en Steven Berghuis namen het Sparta-doel in de eerste helft onder vuur, zonder doelman Roy Kortsmit in grote problemen te brengen. Nicolai Jørgensen kwam nauwelijks in het stuk voor, ook omdat buitenspelers Eljero Elia en Steven Berghuis maar zelden voorbij hun directe tegenstander kwamen en vroege voorzetten zelden aankwamen. Een extra tegenvaller was het uitvallen van Terence Kongolo, die na een klein half uur geblesseerd het veld moest verlaten en werd vervangen door Miquel Nelom.

.

Ook de tweede wissel van Van Bronckhorst was noodgedwongen. De niet helemaal okselfrisse Elia werd kort na rust vervangen door Bilal Basaçikoglu, maar ook zijn entree leidde aanvankelijk niet tot de gewenste aanvallende impuls. Pas nadat ook Dirk Kuyt (voor Berghuis) in het laatste kwart van de wedstrijd in het veld was gekomen, slaagde Feyenoord erin om het moegestreden Sparta verder terug te dringen. Een grote kans was er voor Basaçikoglu, die hard over schoot, terwijl Jens Toornstra kort daarvoor zijn schot over getikt zag worden door Kortsmit.

.

In de absolute slotfase nam de druk van Feyenoord verder toe, maar zat het de ploeg niet mee. Een inzet werd door een Sparta-verdediger achter de lijn weggewerkt, maar in tegenstelling tot vorige week was er geen doellijntechnologie die Feyenoord te hulp kon schieten. Omdat in blessuretijd ook een poging van Jørgensen werd gekeerd, eindigde het bezoek aan Het Kasteel in een grote teleurstelling en leed Feyenoord een zeer kostbare nederlaag in de strijd om het kampioenschap.