FEYENOORD VERLIEST VAN EXCELSIOR

De wedstrijd waarin Feyenoord het vijftiende landskampioenschap uit de clubhistorie had kunnen veiligstellen, is uitgelopen op een grote teleurstelling. Op het stroeve kunstgras van het Van Donge & De Roo Stadion ging Feyenoord in de voorlaatste competitieronde met 3-0 onderuit. De ploeg weet daarmee dat volgende week thuis tegen Heracles Almelo een overwinning nodig is om alsnog de titel binnen te slepen.

.

De wedstrijd in Kralingen kende voor Feyenoord een nerveus begin, wat niet vreemd was gezien de belangen die op het spel stonden. In de weken in aanloop naar de wedstrijd was er nauwelijks te ontkomen aan de kampioenskoorts die heerste in Rotterdam en tot ver daarbuiten, wat onder meer leidde tot grote publieke belangstelling voor de open trainingen van afgelopen week.

.

Die koorts was het gevolg van een seizoen waarin Feyenoord vanaf de eerste wedstrijd recht op haar doel af ging. Een 0-5 overwinning op FC Groningen bij de start van de competitie was de opmaat voor een jaar waarin Feyenoord vanaf de eerste bovenaan stond. Na de 0-2 overwinning op Vitesse in speelronde 32 kwam Feyenoord met een voorsprong van vier punten op matchpoint.

.

In het voordeel van de spelers was dat ze zich in het Van Donge & De Roo Stadion massaal gesteund wisten door Feyenoord-supporters, terwijl ze ongetwijfeld ook de support op afstand van de 40.000 Feyenoorders in De Kuip zullen hebben gevoeld. In het stadion, waar de wedstrijd was te bekijken op grote schermen, werd elke aanvalsgolf minstens net zo fanatiek begeleid als op dagen waarop er daadwerkelijke 22 spelers over het heilige gras rennen.

.

Terwijl achtervolger Ajax vroeg op 2-0 voorsprong kwam – waarmee duidelijk was dat alleen de winst voldoende zou voor de titel – kende Feyenoord een minder overtuigende start. Pas in de minuten voor rust kregen eerst Terence Kongolo (kopbal naast) en Tonny Vilhena (vrije trap gered) de eerste kansjes, al moet gezegd dat Excelsior eveneens nauwelijks gevaarlijk werd in de eerste helft.

.

Dat veranderde na een kwartier in de tweede helft, want toen was het Excelsior dat uit het niets twee keer scoorde binnen drie minuten tijd. Eerst was het Nigel Hasselbaink die werd vrijgespeeld door Fredy Ribeiro en van dichtbij raak schoot, niet veel later kreeg Stanley Elbers de bal met enig geluk voor zijn voeten: 2-0. Weer vijf minuten later was de domper compleet, toen Ryan Koolwijk uit een vrije trap de marge zelfs op drie bracht.

.

Daarmee was duidelijk dat Feyenoord het titelfeest uit moet stellen, al heeft de ploeg met nog één wedstrijd te gaan – thuis tegen Heracles Almelo – alles nog in eigen hand. Duidelijk is dat Feyenoord dan uit een ander vaatje zal moeten tappen dan tegen Excelsior, om alsnog de vijftiende landstitel uit de clubhistorie te kunnen veilig stellen. Dat zal moeten gebeuren zonder Tonny Vilhena, die dankzij een gele kaart in Kralingen is geschorst voor de laatste competitiewedstrijd.