Feyenoord verliest ook in Charkov

Feyenoord heeft ook de vierde groepswedstrijd in de Champions League verloren. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst nam woensdagavond in de uitwedstrijd tegen Shakhtar Donetsk nog wel de leiding via Nicolai Jørgensen, maar moest uiteindelijk het onderspit delven: 3-1. Door de nederlaag is Feyenoord uitgeschakeld in de Champions League, maar heeft het – door de nederlaag van Napoli tegen Manchester City – nog wel kans op de derde plaats in Groep F.

De avond in het waterkoude Charkov was nog zo mooi en hoopvol begonnen voor Feyenoord, dat na twaalf minuten brutaal de leiding nam in het Metalist Stadion. Nicolai Jørgensen, die eerder al een kans had gemist, scoorde nadat een afgemeten voorzet van het rechterbeen van Steven Berghuis precies op zijn hoofd terechtkwam. De Deen knikte ijskoud raak in de verre hoek.

De openingsgoal had Feyenoord het nodige vertrouwen moeten geven, maar in plaats daarvan was de stand vijf minuten later 2-1 in het voordeel van de thuisploeg. Eerst werd een diepe bal in drie instanties afgemaakt door Facundo Ferreyra, terwijl Marlos niet veel later na matig uitverdedigen van Sofyan Amrabat genadeloos afstrafte.

Daarmee ervaarde Feyenoord opnieuw dat vrijwel elke fout of onoplettendheid in de Champions League fataal kan zijn, zoals het ook al in de duels met Manchester City, Napoli en thuis tegen Shakhtar had gemerkt. Zelf kreeg Feyenoord kort voor rust ook een goede kans om weggegeven ruimte te benutten, maar Jean-Paul Boëtius nam de bal op weg naar het doel van Andriy Pyatov verkeerd mee en manoeuvreerde zichzelf daardoor in een te moeilijke hoek om nog trefzeker te kunnen zijn.

Even daarvoor was Feyenoord nog goed weggekomen toen een kopbal uit een Oekraïense corner bovenop de lat terechtkwam, waardoor de ploeg in de wedstrijd bleef. Met veel strijdlust, goed voetbal én gesteund door de 500 supporters in het uitvak ging Feyenoord na rust dan ook op jacht naar het eerste Champions League-punt van het seizoen. Dat resulteerde al snel in een aardige schietkansen voor Berghuis, Tonny Vilhena en Jørgensen, die Pyatov echter niet tot het uiterste konden dwingen.

Zodoende slaagde Feyenoord er niet in zichzelf te belonen voor de sterke fase na rust. Halverwege de tweede helft liet Shakhtar zien dat het een stuk effectiever met de mogelijkheden omgaat. Marlos passeerde Jones met een handig wippertje en zorgde er met de 3-1 voor dat de hoop op een resultaat een flink stuk kleiner werd. Tien minuten voor tijd kregen Berghuis en Boëtius nog wel goede kansen om Feyenoord weer terug te brengen in de wedstrijd, maar beide aanvallers waren niet meedogenloos genoeg in de afwerking.

Zo bleef Feyenoord ook na vier duels puntloos, maar heeft het desondanks nog een kans om derde te worden. Omdat Napoli verloor van Manchester City hebben de Italianen nu drie punten uit vier duels. Beide ploegen treffen elkaar op woensdag 6 december in De Kuip, maar eerst gaat Feyenoord nog op bezoek bij Manchester City (dinsdag 21 november), dat zich al heeft gekwalificeerd voor de volgende ronde.