Feyenoord verliest ook derde duel in Champions League

Feyenoord is na drie duels in de groepsfase van de Champions League nog puntloos. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst moest dinsdagavond in De Kuip zijn meerdere erkennen in een effectief Shakhtar Donetsk: 1-2. De Oekraïners hadden aan twee goede kansen voldoende om de vroege openingsgoal van Steven Berghuis ongedaan te maken.

In de sfeervolle Kuip begon Feyenoord furieus. De ploeg jaagde Shakhtar in de openingsfase fel af en dat resulteerde binnen de minuut bijna in een goal. Steven Berghuis zette Jean-Paul Boëtius vrij voor de keeper, maar de vleugelaanvaller tikte de bal ongelukkig over het doel. Nog geen minuut later liet ook de weer fitte Nicolai Jørgensen zien gretig te zijn, maar zijn schot ging net naast.

Gretigheid werd enkele minuten later ook getoond door Berghuis, die er als de kippen bij was toen Andriy Pyatov een schot van Tonny Vilhena niet onder de controle kreeg. De aanvaller kopte de rebound gedecideerd binnen en vierde vervolgens intens feest met het legioen, dat ook tijdens de tweede thuiswedstrijd in de Champions League weer onvoorwaardelijk achter de ploeg stond.

Voor Berghuis was dinsdagavond een speciale rol weggelegd. In balbezit van Shakhtar zakte hij in richting het middenveld, waarop verder plaats was voor Vilhena, Karim El Ahmadi en Sofyan Amrabat. Laatstgenoemden werd op de rechtsbackpositie vervangen door Bart Nieuwkoop, die zijn eerste officiële minuten van het seizoen maakte. Sven van Beek stond als vervanger van de geblesseerde Renato Tapia voor het eerst dit voetbaljaar in de basis.

De strijdwijze van Van Bronckhorst pakte goed uit, maar de Feyenoorders konden niet voorkomen dat Shakhtar halverwege de eerste helft vrijwel uit het niets op gelijke hoogte kwam. Fred verraste de defensie met een steekpass op Bernard, die Brad Jones omspeelde en de 1-1 binnen schoof. Pijnlijk genoeg was ook de eerste de beste mogelijkheid na rust raak voor de Oekraïners, die in aanloop naar de tweede goal te veel tijd en ruimte kregen in het strafschopgebied. Bohdan Butko legde de bal vanaf de achterlijn bij de tweede paal, waar Bernard vrij kon inkoppen.

Voor Feyenoord was de tegentreffer extra zuur omdat de ploeg zich na de gelijkmaker niet uit het veld had laten slaan en ook fel aan de tweede helft was gestart. Na de achterstand had Feyenoord meer moeite om zich te herpakken, wellicht niet in de laatste plaats omdat Van Bronckhorst twee noodgedwongen wissels moest toepassen, omdat Nieuwkoop (vervangen door Jens Toornstra) en Jørgensen (Larsson) fysiek gezien nog geen hele wedstrijd aan konden.

Pas in het laatste kwartier, toen Yaroslav Rakitskiy vanwege zijn tweede gele kaart het veld moest verlaten, leek het legioen weer echt te gaan geloven in een goed resultaat. Met Michiel Kramer in plaats van Van Beek speelde Van Bronckhorst direct zijn laatste troef uit in de jacht op minimaal een punt. Echt dicht bij de gelijkmaker kwam Feyenoord echter slechts één keer, maar de kopbal van Kramer werd geblokt. Daardoor lijkt de ploeg overwinteren in de Champions League na drie wedstrijden al uit zijn hoofd te kunnen zetten.