Feyenoord verliest nipt van Manchester City

Het Europese avontuur van Feyenoord zit. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst leek dinsdagavond tegen Manchester City lang op weg naar een verdienstelijk gelijkspel, maar moest kort voor tijd toch nog een tegengoal slikken: 1-0. Omdat Napoli met 3-0 won van Shakhtar Donetsk is de kans om derde te worden in Groep F van de Champions League definitief verkeken.

Feyenoord kon met opgeheven hoofd afscheid nemen van de ambitie om Europees te overwinteren. Het verschil met de eerste wedstrijd tegen Manchester City, half september in Rotterdam, was namelijk behoorlijk groot. Waar City destijds in De Kuip bij rust al met 0-3 leidde (en uiteindelijk met 0-4 won), daar bleef Feyenoord dinsdagavond prima op de been in het Etihad Stadium.

Dat had enerzijds te maken met het feit dat de Engelsen al geplaatst waren voor de volgende ronde en zich dus niet bovenmatig hoefden in te spannen. Maar het lag voor een belangrijk deel ook aan Feyenoord zelf, dat liet zien dat het geleerd heeft van de vier voorgaande Champions League-duels. Het team, waarin onder meer Kevin Diks, Renato Tapia, Sofyan Amrabat en Jean-Paul Boëtius terugkeerden, speelde in verdedigend opzicht geconcentreerd en gegroepeerd en kwam naarmate de eerste helft vorderde ook zelf steeds meer aan voetballen toe.

De grootste Feyenoord-kans van de eerste helft was tien minuten voor rust voor Sam Larsson, die een geplaatst schot richting verre hoek stuurde maar een halve meter te ver naar buiten mikte. Eerder had Jean-Paul Boëtius de weifelende doelman Ederson al bijna in verlegenheid gebracht, terwijl ook Tonny Vilhena voor hem opdook. Aan de andere kant zag ook Brad Jones richting het einde van de eerste helft wat vaker een City-speler van dichtbij. De Feyenoord-captain hoefde zich echter niet bovenmatig in te spannen bij pogingen van Raheem Sterling en Bernardo Silva, terwijl een kopbal van Sergio Aguëro naast het doel verdween.

Door het uitblijven van een tegengoal groeide Feyenoord in de wedstrijd, daarbij ook gesteund door maar liefst 2.700 supporters die zich de hele avond lieten horen vanuit het uitvak. Ook daar sijpelde in de loop van de tweede helft het nieuws binnen dat Napoli op voorsprong was gekomen tegen Shakhtar Donetsk, waardoor duidelijk werd dat Feyenoord zou moeten winnen om kans te houden op Europese overwintering.

Het geloof in een overwinning was er op het veld zeker, getuige de manier waarop Feyenoord na rust regelmatig de aanval zocht. Twintig minuten voor tijd kreeg Steven Berghuis na een combinatie met Tonny Vilhena en Larsson de beste kans op de bevrijdende goal, maar Ederson tikte zijn schot net over. Het bleek uiteindelijk de laatste goede mogelijkheid voor Feyenoord, dat het eerste punt zeker had verdiend maar door een late goal van Sterling voor de vijfde keer op rij met lege handen stond. Het weerhield het legioen er niet van om de spelers met een klaterend en terecht applaus te bedanken voor het spel tegen de koploper van Premier League.