Feyenoord verliest met 1-3 van PSV

Feyenoord is er niet in geslaagd PSV voor de tweede keer dit seizoen te verslaan in De Kuip. Na de overwinning in de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker (eind januari) was de koploper van de Eredivisie in competitieverband zondagmiddag met 1-3 te sterk.

Feyenoord, met Eric Botteghin, Tyrell Malacia, Sofyan Amrabat en Jens Toornstra in de basisploeg, moest in de eerste helft het antwoord op het felle spel van PSV schuldig blijven. De bezoekers uit Eindhoven hadden voor rust de meeste en beste kansen. Dat resulteerde na schoten over het doel van Steven Bergwijn, Gastón Pereiro en Santiago Arias in de 24ste minuut in de openingstreffer.

Na een hoekschop krulde Bergwijn de bal richting het doel. Daar vond hij het hoofd van Arias, die raak knikte. Tien minuten later tekende Bergwijn zelf voor de 0-2. De buitenspeler was zijn bewaker Bart Nieuwkoop te snel af en passeerde Feyenoord-doelman Brad Jones. Via de binnenkant van de paal verdween de bal over de doellijn.

Botteghin voorkwam in de 41ste minuut dat de ploeg van hoofdcoach Giovanni van Bronckhorst met een nog grotere achterstand ging rusten. De centrumverdediger, die de aan zijn knie geblesseerde Sven van Beek verving en voor het eerst sinds 23 september 2017 weer een basisplaats had in een Eredivisieduel, bracht net voor de doellijn redding bij een volgende poging van Bergwijn.

De linksbuiten van PSV was in de 53ste minuut opnieuw dicht bij de 0-3, maar zag zijn poging net langs de paal scheren. Jones vervolgde het spel snel en dat resulteerde in de aansluitingstreffer. Malacia zette na de uittrap van Jones namelijk goed door op de linkerflank. De linksback vond Jean-Paul Boëtius, die na rust in het veld was gekomen voor Steven Berghuis. Uit zijn voorzet knikte Tonny Vilhena tegendraads binnen: 1-2.

De vreugde in de volle Kuip was van korte duur. De marge werd vijf minuten later door PSV namelijk weer naar twee doelpunten getild. Gastón Pereiro stond goed opgesteld om een rebound binnen te tikken en zette de 1-3 op het scorebord.

Vilhena, Boëtius en Toornstra probeerden in het resterende half uur met schoten van afstand nog wel de spanning terug in de wedstrijd te krijgen, maar slaagden daar niet in. Nicolai Jørgensen was nog het dichtst bij de 2-3, maar de spits werd na afleggen van Vilhena in de slotminuten teruggefloten wegens buitenspel.

Door de nederlaag is de achterstand van Feyenoord op nummer drie AZ groter geworden. De achterstand op de Alkmaarders bedraagt na 25 speelronden in de Eredivisie elf punten.