FEYENOORD VERLIEST KANSLOOS VAN PSV

Feyenoord heeft in haar eerste topwedstrijd van dit seizoen een nederlaag geleden. De ploeg van trainer Ronald Koeman ging in Eindhoven met 3-0 onderuit tegen PSV. Bij rust was de stand nog 0-0, maar in de tweede helft liepen de Eindhovenaren door doelpunten van Ola Toivonen, Georginio Wijnaldum en Luciano Narsingh in een tijdsbestek van een kwartier uit naar een 3-0 voorsprong. Verdediger Joris Mathijsen viel vlak voor rust uit met een blessure.

In de dagen voorafgaand aan Feyenoords eerste topwedstrijd van dit seizoen gaven de spelers aan met veel vertrouwen af te reizen naar Eindhoven. Dat vertrouwen had deels te maken met de topwedstrijden van afgelopen seizoen, waarin Feyenoord meer dan eens aan het langste eind had getrokken. Die zelfverzekerdheid straalde Feyenoord in de openingsfase ook uit. De ploeg had het meeste balbezit en oogde daarbij rustig.

Zo kwam Feyenoord moeiteloos door de openingsfase heen, maar moest het na het eerste kwartier toch steeds meer terrein toegeven op PSV. De thuisclub zette meer druk naar voren en trok daarmee het initiatief naar zich toe, wat halverwege de eerste helft leidde tot enkele goede mogelijkheden. Zo kwam Feyenoord onder meer goed weg toen Luciano Narsingh na een snelle aanval van dichtbij naast mikte en kreeg het hulp van de lat toen Ola Toivonen van grote afstand het doel van Kostas Lamprou onder vuur nam.

Dat Feyenoord de grip op de wedstrijd langzaamaan steeds meer kwijt raakte had ook te maken met het gebrek aan overzicht voorin. Wanneer de ploeg de gelegenheid kreeg om via een tegenaanval gevaarlijk te worden toonde Graziano Pellè zich weliswaar een sterk aanspeelpunt, maar in het vervolg ontbraken vaak het overzicht en de rust bij de spelers. Daarbij had Feyenoord de pech dat scheidsrechter Liesveld een overtreding van Kevin Strootman op Pellè – de Italiaanse spits werd van achteren gehaakt – binnen het strafschopgebied onvoldoende aanleiding vond voor een strafschop.

Omdat PSV het opgebouwde overwicht voor rust niet meer afstond, kwam het naderende rustsignaal Feyenoord niet slecht uit. Toch incasseerde de ploeg nog een flinke tegenvaller, toen Joris Mathijsen enkele minuten voor rust aangaf niet verder te kunnen spelen. Daarmee werd Koeman gedwongen nog voor rust de eerste wissel toe te passen en de oefenmeester bracht Terence Kongolo als vervanger van Mathijsen.

Direct na rust zette de thuisclub opnieuw aan voor een offensief. Feyenoord werd teruggedrongen en zag Jeremain Lens net naast schieten, maar verder maakte de defensie van de Rotterdammers een sterke indruk. Omdat PSV steeds aanvallender ging spelen, werden de ruimtes aan de andere kant van het veld wat groter. Het resulteerde na een klein uur spelen in de eerste echt grote kans voor Feyenoord. Na een voorzet van Ruben Schaken schoot Pellè uit de lucht hard in, maar zag zijn schot gekeerd worden door Boy Waterman.

Niet veel later wist PSV wel te profiteren van de toegenomen ruimtes op het veld, toen Toivonen de bal van zo’n twintig meter onhoudbaar in de kruising schoot. Daarmee kregen de Eindhovenaren op dat moment een verdiende voorsprong, die een kleine tien minuten later werd verdubbeld. Oud-Feyenoorder Georginio Wijnaldum kopte uit een vrije trap van Dries Mertens de 2-0 tegen het net.

Koeman probeerde Feyenoord in aanvallend opzicht nog een impuls te geven door Guyon Fernandez in te brengen voor Wesley Verhoek, maar het was PSV dat het duel niet veel later definitief besliste. Lamprou bracht nog redding op een voorzet van Lens, maar de rebound van Narsingh was de doelman te machtig. Waar Feyenoord tot de eerste tegentreffer lang uitzicht had op een goed resultaat, zag het de wedstrijd in een kwartier tijd verloren gaan en liep het eerste topduel van dit seizoen uit op een ruime nederlaag.

PSV – Feyenoord 3-0