FEYENOORD VERLIEST IN HEERENVEEN

Feyenoord had in Heerenveen niet alleen de thuisploeg als tegenstander, maar ook de omstandigheden. Het elftal van Koeman had zeker in de beginfase moeite met het hobbelige veld, wat vooral tot uiting kwam bij terugspeelballen op keeper Erwin Mulder. Hij werd verschillende keren door zijn verdediging in problemen gebracht, met passes die regelmatig op het laatste moment opstuiterden.

Dat Feyenoord even de tijd nodig had om te beseffen dat de verdedigende oplossing beter op een andere manier gezocht kon worden, was symptomanisch voor de onrustige wijze waarop de ploeg aan de wedstrijd begon. Feyenoord was slordig in balbezit en leek zoekende naar de beste aanpak om Heerenveen in problemen te brengen.

Mede om die reden switchte Feyenoord al vroeg in de wedstrijd van een tweespitsensysteem – met Ruben Schaken en Jean-Paul Boëtius in de voorhoede – naar een formatie met drie aanvallers, waarbij Lex Immers de diepste spits werd. Lang kreeg Feyenoord niet de gelegenheid om via deze speelwijze de sleutel tot de overwinning te zoeken, want na een half uur spelen moest Immers geblesseerd van het veld. De gelegenheidsspits werd per brancard van het veld gedragen, nadat hij hard was geraakt door een verdediger van Heerenveen.

Voor Feyenoord was die tegenvaller aanleiding om in het laatste kwartier voor rust een stapje extra te zetten, met de drie grootste kansen van de eerste helft als resultaat. Nadat Jordy Clasie en Boëtius allebei in handen van keeper Kristoffer Nordfeldt hadden geschoten, was de beste mogelijkheid op slag van rust voor Ruben Schaken. Hij kwam na een snelle vrije trap van Bruno Martins Indi de diepte in gestuurd en tikte de bal vervolgens met de punt van zijn teen net niet voorbij de uitkomende doelman.

Sc Heerenveen stelde daar qua kansen voor rust niet veel tegenover. De ploeg van Marco van Basten had weliswaar veel balbezit en speelde veel op de helft van Feyenoord, maar kwam alleen via een schot van Filip Djuricic dat knap werd gered door Mulder serieus in de buurt van een doelpunt. Daar stond tegenover dat de thuisploeg vroeg in de tweede helft tot twee keer toe een opgelegde kans kreeg om de score te openen. Na een uur spelen schoot Djuricic de bal buiten bereik van Mulder op de paal, niet veel later ging een schot van Alfred Finnbogason maar net voorlangs.

Feyenoord bleef ondertussen zelf moeite hebben om aan de andere kant van het veld de defensie van Heerenveen echt in problemen te brengen. Afgezien van een schotje van Wesley Verhoek – hij raakte de bal van dichtbij niet vol – kwam de ploeg nauwelijks in de buurt van de goal van Nordfeldt.

Feyenoord leek zodoende lange tijd genoegen te moeten nemen met een puntendeling, maar kreeg kort voor tijd het deksel op de neus. Dankzij goed doorzetten van Jeffrey Gouweleeuw kwam Alfred Finnbogason plotseling vrij voor keeper Mulder. De Heerenveense clubtopscorer wist wel raad met de buitenkans en schoot de bal onberispelijk binnen.

Drie minuten later besliste Yassine El Ghanassy de wedstrijd met het tweede doelpunt van de thuisploeg. Na een snel genomen ingooi mocht de middenvelder vrij door richting het doel van Mulder en bleef oog in oog met de keeper uiterst koel: 2-0.

Sc Heerenveen – Feyenoord 2-0
85’ 1-0 Finnbogason
88’ 2-0 El Ghanassy