FEYENOORD UITGESCHAKELD IN BEKERTOERNOOI

Voor Feyenoord is het bekertoernooi van dit seizoen geëindigd in de kwartfinale. De ploeg ging daarin woensdagavond met 3-1 onderuit op bezoek bij Ajax. Feyenoord kwam in Amsterdam nog wel vroeg in de wedstrijd op voorsprong door een doelpunt van Jean-Paul Boëtius, maar Ajax kwam door goals van Viktor Fischer, Bojan Krkic en Thulani Serero langszij.

Feyenoord was na de uitstekende 2-5 overwinning van afgelopen zondag op FC Utrecht met veel vertrouwen afgereisd naar Amsterdam. Dat vertrouwen straalde de ploeg met name in de eerste 25 minuten van de wedstrijd ook uit. Feyenoord liet Ajax bewust het spel maken en hield daarbij de ruimtes klein, maar schakelde na balverlies van de thuisploeg keer op keer razendsnel om. Via rap combinatiespel wist het elftal dan de diepte te zoeken, een speelwijze waar Ajax zich in de openingsfase geen raad mee wist.

Waar Ajax meer balbezit had, wist Feyenoord veel meer gevaar te stichten, waardoor de voorsprong die al vroeg in de wedstrijd op het scorebord stond geheel verdiend was. Het doelpunt dat daarvoor benodigd was kwam van de voet van Boëtius. De rappe aanvaller gaf de bal vlak voor de doellijn het laatste zetje, nadat Tonny Vilhena keeper Kenneth Vermeer met een boogbal had gepasseerd.

Zodoende had het er alle schijn van dat Feyenoord de controle over de wedstrijd had. Juist daardoor voelde de gelijkmaker die tien minuten voor rust viel als een mokerslag. Ajax profiteerde, in een fase waarin de ruimtes op het veld steeds groter werden, van de eerste grote misser in de defensie van de bezoekers. Joris Mathijsen verspeelde onnodig de bal op het middenveld, met een snelle tegenaanval als gevolg. Viktor Fischer mocht daarbij in alle vrijheid richting het doel van Erwin Mulder. De Deense aanvaller stuitte vervolgens in eerste instantie nog op de mee teruggekomen Daryl Janmaat, maar kon daarna alsnog afdrukken: 1-1.

Terwijl Feyenoord na de gelijkmaker tot aan de rust fors onder druk kwam te staan, wist de ploeg zich aan het begin van de tweede helft te herpakken. Feyenoord zorgde er daarbij op de eerste plaats voor dat de defensieve organisatie in orde was en probeerde van daaruit Ajax langzaam maar zeker onder druk te zetten. De ploeg slaagde daar aanvankelijk prima in en wist via speldenprikjes van Vilhena (afstandschot gered) en Schaken (schotje voorlangs) ook voor wat gevaar te zorgen.

Toch was het Ajax dat zich opnieuw effectief toonde, door uit de eerste kans na rust te scoren. De goal kwam voor een groot deel op het conto van Daley Blind, die vanaf links een afgemeten voorzet afleverde, waaruit Lasse Schöne in kon koppen. Mulder kreeg zijn hand nog tegen de bal, maar was kansloos op de rebound van Bojan Krkic.

Voor Feyenoord brak daarmee een slotfase aan van alles of niets. Hoewel de ploeg met name aan het begin van de eerste helft had laten zien hoe Ajax het best te bestrijden, ontbrak het in het laatste kwartier aan de juiste dosis raffinement om de Amsterdamse defensie in problemen te brengen

De wedstrijd werd in blessuretijd definitief beslist, toen bij Feyenoord alles en iedereen naar voren was om nog te proberen een gelijkmaker te forceren. Toen Ajax daarop de bal veroverde, was het een koud kunstje voor invaller Thulani Serero om op te stomen richting het doel van Mulder en de bal in het doel te schuiven.

Ajax – Feyenoord 3-1
7’ 0-1 Boëtius
35’ 1-1 Fischer