FEYENOORD SPEELT GELIJK TEGEN HERACLES ALMELO

Feyenoord heeft woensdagavond een punt overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst kwam twee keer op achterstand, maar kwam via Michiel Kramer en Eljero Elia even zo vaak langszij: 2-2. Kort na de tweede Almelose treffer miste Marko Vejinovic een strafschop namens Feyenoord. Door het gelijkspel hebben de Rotterdammers Heracles definitief afgeschud in de strijd om plaats drie. AZ kan donderdag in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag het gat kan verkleinen tot vier punten.

.

‘De ploeg die er vanavond staat, is goed genoeg om van Heracles te winnen.’ Die woorden gebruikte Giovanni van Bronckhorst voor de aftrap als besluit van het tv-interview waarin hij enkele mutaties in zijn elftal verklaarde. De trainer gaf Eric Botteghin, Karim El Ahmadi en Dirk Kuyt rust met het oog op de bekerfinale van aanstaande zondag, waarmee er een plaats vrijkwam voor Marko Vejinovic, Bilal Basaçikoglu en Terence Kongolo. Laatstgenoemde maakte daarmee zijn eerste speelminuten sinds hij op 13 maart in de uitwedstrijd tegen Vitesse een hamstringblessure opliep.

.

De elf spelers die aan de aftrap stonden, toonden in de eerste helft het gelijk van hun coach aan. Feyenoord dicteerde het spel en vond vaak de vrije man op het middenveld, maar miste aanvankelijk de precisie in de eindpass en afwerking. Pas na 39 minuten beloonde de ploeg zichzelf met een goal. Eljero Elia passeerde aan de linkerkant zijn tegenstander Mark-Jan Fledderus en legde perfect terug op Michiel Kramer, die met een droge schuiver de verre hoek vond en voor 1-1 zorgde.

.

Dat de spits zijn ploeg niet op voorsprong zette was te wijten aan een onoplettendheid in de elfde minuut. Een diepe bal viel achter de defensie en kwam uiteindelijk terecht bij Robin Gosens, die de bal in de korte hoek achter de kansloze Kenneth Vermeer schoot. Het was meteen de laatste keer dat Vermeer een Almelose aanvaller van dichtbij zag, want in de rest van de eerste helft gaf Feyenoord niets meer weg.

.

Dat was in de tweede helft – waarin Jan-Arie van der Heijden de vervanger was van Kongolo – wel anders. De thuisploeg kwam goed uit de startblokken en wist binnen vijf minuten op voorsprong te komen. Wout Weghorst kreeg bij een corner de ruimte die je een spits van zijn kaliber niet moet geven en kopte de 2-1 tegen de touwen. Drie minuten later al kreeg Feyenoord dé kans om op gelijke hoogte te komen, toen Michiel Kramer na een slimme loopactie werd vastgehouden door Mike te Wierik en zo een strafschop verdiende. Marko Vejinovic, de man van de steekpass op Kramer, ging achter de bal staan, maar zag zijn poging gekeerd worden door Bram Castro en schoot de rebound vervolgens hard over.

.

Met Kuyt voor Basaçikoglu probeerde Van Bronckhorst in het laatste kwart alsnog de gelijkmaker te bewerkstelligen. Die kwam er snel, al speelde Kuyt daar geen rol in. Een diepe bal van Sven van Beek werd verkeerd ingeschat door Wout Droste, waarna Elia er als de kippen bij was om de 2-2 langs Castro te tikken. In de slotfase gingen beide ploegen vol voor de winst, maar een winnaar kwam er – ondanks gevaarlijke pogingen van Elia en Kuyt – niet meer. Positief voor Feyenoord was dat er met het oog op de bekerfinale van aanstaande zondag tegen FC Utrecht geen blessures werden opgelopen én dat Kongolo wedstrijdritme opdeed.