Nieuws

Feyenoord – Psv had ook primeur met uitzending in Virtual Reality 

on

Feyenoord – PSV had niet alleen een primeur met het hawkeye-moment van Jeroen Zoet, het was ook de eerste wedstrijd met live Virtual Reality. ,,Kijk, we zien nu precies welke mogelijkheden Kongolo heeft.”
.

In zenuwcentrum de Kuip is de opwinding tastbaar. Niet alleen van al die nerveuze supporters. Naast de oude hoofdingang van het stadion voel je ‘m ook onder een partytent, omringd door straal- en regiewagens, achter het tv-scherm van de medewerkers van Fox Sports en Beyond Sports. Feyenoord – PSV is de eerste voetbalwedstrijd ooit in de wereld die live te volgen is via Virtual Reality. Om dat mogelijk te maken staat onder de partytent een cameraman met een ‘virtual reality-bril’ op. En in zijn handen een controller, waarmee hij in zijn beeld soepel de bal kan volgen.

.

Kijkers van Fox zien de wedstrijd hiermee als een soort van FIFA-spel. Niet met de beelden van de echte wedstrijd, maar met die van spelers die erop lijken. Het voordeel: als kijker kun je meekijken hoe je als Terence Kongolo op links door de verdediging van PSV stuift om vervolgens te kiezen voor de beste optie voorin. Kongolo kiest voor Jens Toornstra, de juiste keuze zo blijkt, want het levert de openingstreffer op voor Feyenoord.

.

In de studio van Fox in Amsterdam volgt analyticus Ronald de Boer de goal met een virtual realitybril op. Hij laat zien wat Kongolo ziet: ,,Kijk, hij kan zelf schieten, de bal voorzetten op spits Jørgensen die gedekt staat of terugleggen op Toornstra.” De kijker ziet direct: de optie Toornstra is de beste. 

.

Naast de Kuip ondertussen, waar de oeh’s en aah’s bij de razend spannende wedstrijd dwars door de muren klinken, legt Sander Schouten van Beyond Sports uit dat Virtual Reality de toekomst is. ,,Het is de nieuwe manier van kijken. Jonge kijkers zullen wedstrijden na afloop massaal op Twitch kijken, een platform voor gamers. Is veel minder MB aan data ook.”

.

Uitkomst voor spelers

Voor de spelers zelf is het ook een uitkomst. ,,In de Premier League wordt er al massaal getraind met Situational Awareness.” Situaties terughalen als die van de eerste goal is handig voor spelers. Weten waar je loopt en welke keuzes je moet maken in het veld.” 

.

Een liveregistratie vergt nogal wat secuur werk. Als de opstellingen van Feyenoord en PSV binnen zijn moeten in de nok van het stadion twee medewerkers van weer een ander bedrijf data invoeren van de op het veld lopende spelers. Zo snel mogelijk. Voor de wedstrijd moet het af zijn. 

.

De camera registreert alles wat zich op het veld beweegt. ,,Kijk, daar komen de doelmannen van Feyenoord het veld op voor de warming-up”, zegt een medewerker hoog op de tweede ring, wijzend op het beeldscherm voor hem. Beneden op het veld schiet Kenneth Vermeer Brad Jones in. Op het scherm zijn de komende vijftien minuten twee, het moet gezegd, wat houterig ogende poppetjes te zien, die de bal eindeloos naar elkaar overspelen. Niet alles gaat direct goed. Aan het begin van de wedstrijd liggen er zo veel confettisnippers op het veld dat het systeem in de war raakt. Dat denkt nu dat er drieduizend ballen op het veld liggen. Het euvel wordt verholpen als de confettisnippers verwaaien. 

.

Het virtual reality staat nog in de kinderschoenen, maar nu al zijn profs enthousiast. Dennis Bergkamp bevestigde al eens dat het met de bril op net lijkt of je in het veld staat. Jaap Stam kreeg zelfs ooit last van serieuze hoogtevrees, toen hij met een helicopterview bovenop het veld keek.

.

Bron: Ad.nl

Bovenste foto: Pim Ras 

You must be logged in to post a comment Login