Nieuws

Feyenoord praat zichzelf moed in

on

De ploeg die het rechterrijtje in de eredivisie nadert, Feyenoord, moet zich vanavond staande houden in Engeland tegen Manchester City, dat op dit moment niet te stoppen is. ,,We weten dat we tegen één van de beste ploegen van de wereld spelen’’, zegt trainer Giovanni van Bronckhorst.

Toen de selectie van Feyenoord gisteren nog op Nederlands grondgebied was, haalde Pep Guardiola in de riante perskamer van het luxueuze trainingscomplex van Manchester City nonchalant zijn schouders op. Ja, natuurlijk overweegt de Spaanse manager van misschien wel het meest swingende elftal van Europa om vanavond in de Champions League wat grote namen te sparen. Manchester City is immers al lang en breed en zeker van de knock-outfase. ,,En Phil, Brahim en Tosin zijn er klaar voor’’, zei Guardiola.

Wie? De Engelse jongelingen Phil Foden (17) en Tosin Adarabioyo (20) en het megatalent Brahim Abdelkader Díaz (18), zoon van een Spaanse moeder en een Marokkaanse vader. Ze maken kans op speeltijd. Is dat goed nieuws voor Feyenoord? Ongetwijfeld zijn de onervaren spelers nog lang niet zo ver als Kevin De Bruyne, David Silva, de op het moment geblesseerde John Stones en Gabriel Jesus.

Maar wie in de eigen Kuip niet eens kan winnen van NAC en VVV, clubs die nog maar net het niveau van de Jupiler League zijn ontstegen, kan zich moeilijk verheugen op een ontmoeting met drie toptalenten van de koploper in de Premier League. Zoals de combinatie ‘verheugen’ en ‘Champions League’ in Rotterdam-Zuid toch al niet meer bestaat.

Feyenoord droomde een zomer lang van de ontmoetingen op het allerhoogste voetbalniveau in Europa, maar de ploeg is een simpele figurant op het miljoenenbal. En was daar afgelopen zomer nog wel enigszins rekening meegehouden aan de tekentafel in de Kuip, met de ongekende malaise in de reguliere competitie zeker niet.

,,Maar het spel van Feyenoord is toch echt beter dan de resultaten doen vermoeden, hoor’’, steunde Guardiola gisteren in Manchester zijn collega Giovanni van Bronckhorst. Het is de charmante kant van Guardiola, die hij ook al zo nadrukkelijk toonde vlak voor de eerste ontmoeting in Rotterdam. Daar zei hij dat de kampioen van Nederland een zware kluif zou worden, dat hij het cynisme van de Nederlandse pers over het krachtsverschil niet begreep, om vervolgens een dag later met zijn elftal binnen tien minuten als een wervelwind over de thuisploeg heen te denderen: 0-4.

,,Maar Maurice Steijn van VVV zei het zaterdag na de wedstrijd ook al’’, zegt Van Bronckhorst. ,,En nu dus Guardiola. Er zal dus wel een kern van waarheid in zitten toch? We hebben de afgelopen wedstrijden echt te weinig gekregen. Of in elk geval niet te veel.’’

Maar tegenover de opbeurende woorden van Guardiola en Steijn staan toch echt afschuwelijke statistieken. Feyenoord verloor de helft van de laatste veertien wedstrijden. Twee van de slechts drie behaalde overwinningen in die reeks waren in het bekertoernooi tegen ADO en de amateurs van Swift.

Dat de ploeg in de Champions League al viermaal kopje onder ging, kan overigens zeker niet onder de titel ‘schandalig’ worden weggezet. ,,Feyenoord heeft het ook niet getroffen met de loodzware poule’’, zegt Guardiola terecht.

Maar toch moet Feyenoord vanavond spelen tegen Manchester City, de ploeg die achttien officiële wedstrijden speelde, er zestien won en twee gelijkspeelde. En ook nog eens zonder Karim El Ahmadi, eigenlijk de enige speler van Feyenoord die er wel in slaagt om wekelijks een voldoende te scoren. Bovendien is ook Nicolai Jørgensen niet okselfris. De Deense spits haakte na de lunch beroerd af, te ziek om aan te schuiven bij de persconferentie. Zijn inzetbaarheid is twijfelachtig.

,,Het doel is en blijft hier resultaat halen, al weten we dat we tegen één van de beste ploegen ter wereld spelen’’, zegt Van Bronckhorst. ,,Ook als ze basisspelers sparen. Of ik zelf al een beetje naar de wedstrijd tegen FC Groningen van komende zaterdagavond kijk? Daar kijk ik wel naar, door de tegenvallende resultaten en het belang van de competitie. We nemen zeker niet alle risico’s met spelers.’’

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou