FEYENOORD MAAKT TITELSTRIJD ONNODIG SPANNEND DOOR GELIJKSPEL TEGEN ZWOLLE

Feyenoord heeft op bezoek bij PEC Zwolle dure punten verspeeld in de titelrace. Na een snelle 2-0 achterstand kwam de ploeg niet verder dan een gelijkspel: 2-2. Steven Berghuis nam beide doelpunten voor Feyenoord voor zijn rekening.

.

Je kon moeilijk zeggen dat Feyenoord vooraf niet gewaarschuwd was voor de uitwedstrijd in Zwolle, nadat de laatste vier edities op rij allemaal verloren gingen. Ook had Feyenoords laatste uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam (1-0 verlies) andermaal bewezen dat kunstgras ook dit seizoen niet bepaald de favoriete ondergrond is voor Feyenoord.

.

Alle waarschuwingen vooraf konden niet voorkomen dat Feyenoord voor de tweede keer binnen een week tegen een vroege achterstand in een uitwedstrijd aankeek, na de eerdere snelle tegengoal tegen Ajax. Tegen PEC liet Feyenoord zich in het eerste kwartier zelfs twee keer verrassen door snelle tegenaanvallen, wat resulteerde in twee mokerslagen op rij van de thuisploeg. Al na drie minuten profiteerde Queensy Menig van te vroeg uitkomen van Brad Jones, terwijl tien minuten later Bram van Polen aan de aandacht van Eljero Elia ontsnapte en de bal in de verre hoek binnen schoot.

.

Het was een doemscenario voor Feyenoord, dat achtervolger Ajax een dag eerder in punten gelijk had zien komen. Het elftal van Van Bronckhorst, waarin Dirk Kuyt de vervanger was van de in de warming-up afgehaakte Nicolai Jørgensen, moest op die manier al vroeg in de achtervolging en wist dat een snelle tegengoal daarvoor de enige juiste manier was.

.

Die kwam er ook, met dank aan een prima individuele actie van Berghuis. Halverwege de eerste helft bewees de behendige aanvaller zich prima thuis te voelen op het stroeve kunstgras door zijn man te passeren en de bal in de verre hoek te prikken.

.

Berghuis bleef ook in het vervolg de gevaarlijkste man aan de zijde van Feyenoord, dat pas na de aansluitingstreffer langzaam in de wedstrijd groeide. Hoewel grote uitgespeelde kansen uit bleven, hing de gelijkmaker op die manier al enige tijd in de lucht voordat die tien minuten na rust daadwerkelijk viel. Opnieuw mocht Berghuis de goal volledig op eigen conto bijschrijven, nadat hij naar binnen trok vanaf rechts en met een afgemeten schot de keeper passeerde.

.

Hij verschafte Feyenoord daarmee nog ruim een half uur de tijd om op zoek te gaan naar het winnende doelpunt, om zo de voorsprong op de achtervolger in stand te houden, maar het was uiteindelijk PEC Zwolle dat in blessuretijd nog de grootste kans creëerde. Invaller Stef Nijland kreeg toen een vrije schietkans, maar zag Jones stijlvol redding brengen.

.

Daarmee bleef Feyenoord steken op een gelijkspel en zag zo de voorsprong op Ajax slinken tot een punt. Met nog vier wedstrijden te spelen blijft het daardoor ongemeen spannend aan kop van de Eredivisie en weet Feyenoord dat het zich geen misstappen meer kan veroorloven.