Nieuws

Feyenoord krijgt tal van regeltjes opgelegd door UEFA; netten blijven, maar een paar palen moeten verdwijnen

on

Real of Liverpool, dat zou schitterend zijn. Maar welke ploegen er morgen ook aan Feyenoord worden gekoppeld, de kampioen moet oppassen. De UEFA kijkt nog altijd mee.

Ongetwijfeld glimmen ze morgenavond van trots, de driekoppige afvaardiging van Feyenoord. Algemeen directeur Eric Gudde, technisch directeur Martin van Geel en diens secretaresse Sarith Hazi zijn dan in Monaco, waar de loting voor de groepsfase van de Champions League zal plaatsvinden.

Op bezoek bij de UEFA, de Europese voetbalbond die geregeld boetes naar de Kuip stuurde omdat ze in Zwitserland vonden dat de Rotterdammers hun eigen fanatieke supporters niet in de hand hadden. ,,We gaan er alles aan doen om door te pakken op het succes van Manchester’’, refereert communicatiemanager Raymond Salomon aan het rimpelloze bezoek aan Engeland, waar Feyenoord eind november ManUnited trof. 

Waar in het verre en recente verleden buiten de stadions veel misging met de Rotterdammers, in onder meer Nancy en Rome, lijkt het bezoek aan Old Trafford de blauwdruk van hoe het de komende jaren moet gaan.

,,Maar dat betekent niet dat we nu zitten te hopen op een Engelse club en bidden dat we clubs uit andere landen ontlopen’’, zegt Salomon. ,,Zo staan we er echt niet in.”

Gudde & co zullen morgenavond contact leggen met de tegenstanders. In de Kuip weten ze dat de UEFA in de Champions League zo mogelijk nog scherper zal toezien dan bij de Europa League. De voorbije weken kreeg de club al bezoek uit Nyon. Salomon: ,,Er is een boekwerk van 143 pagina’s met regelgeving. De UEFA neemt vanaf drie dagen voor de wedstrijd het stadion over. Ja, dat gaat nog veel verder dan bij de Europa League.”

En waar de bezoekende clubs de laatste jaren soms niet direct toonaangevend waren in Europa, bestaat nu de kans dat Real Madrid, Juventus, Bayern München of Paris Saint-Germain neerstrijkt in Rotterdam-Zuid. ,,De twee grootste testen die wij op dat vlak hebben gehad waren AS Roma en Manchester United’’, stelt Samuel Sanches, voorlichter bij Feyenoord die hoofdzakelijk belast is met de persorganisatie rondom de wedstrijden. 

,,Maar nu wordt echt alles anders. Neem alleen de commentaarposities. In de Europa League moesten we van de UEFA maximaal 90 extra stoelen vrijmaken, bovenop de perstribune. Nu zeker 270. Bovendien moeten we de perstribune zelf ook nog uitbreiden en upgraden.’’

Strenge maatregelen

In de Kuip hanteerden ze vorig seizoen ook strenge maatregelen om nieuwe incidenten te voorkomen. Uit angst voor UEFA-sancties werd de stadioncapaciteit flink teruggeschroefd en het stadion volgehangen met netten. Feyenoord verkoopt nu wel weer meer kaartjes. Vorig seizoen sleet de club 26.000 kaarten, nu komen er 5000 meer op de markt, exclusief de tickets voor het zakelijke segment. Maar de netten tussen veld en tribunes, die blijven. 

,,Maar door bijvoorbeeld doellijntechnologie en het daarvoor vereiste vrije zicht moeten we een aantal palen weghalen en een nieuwe constructie maken om die netten te bevestigen’’, zegt Sanches. ,,Als we op zaterdagavond hebben gespeeld in de eredivisie, beginnen we vrijwel meteen met het ombouwen voor de Europese wedstrijden op dinsdag en woensdag.”

Hoofdpijndossier

Een hoofdpijndossier, zoals de Europese campagne in het verleden werd genoemd in Rotterdam, zo zien ze het nu zeker niet. De complimenten voor de aanhang in Manchester, het idee dat straks Lionel Messi of Cristiano Ronaldo de Kuip aandoet; dat maakt dat dit vooral iets is om naar uit te kijken.

Al ligt die straf voor racisme, vanwege de opblaasbanaan op het veld bij het duel met AS Roma, nog altijd zwaar op de maag. Feyenoord verloor de beroepszaken en heeft tot 1 juli 2019 een voorwaardelijke straf (één duel zonder publiek) boven het hoofd hangen.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou

You must be logged in to post a comment Login