Feyenoordinbeeld

Feyenoord kijkt gespannen uit naar duel met Manchester

on

De clubleiding van Feyenoord kijkt gespannen uit naar het Europa League-duel tegen Manchester United komende donderdag. Vierduizend Feyenoordfans zonder kaartje reizen naar Manchester. En dat lijkt een recept voor onheil. ,,We willen dat alles goed gaat. Dat is belangrijk voor het imago van de club.”

.

 De clubleiding van Feyenoord kijkt gespannen uit naar het Europa League-duel tegen Manchester United komende donderdag. Vierduizend Feyenoordfans zonder kaartje reizen naar Manchester. En dat lijkt een recept voor onheil. ,,We willen dat alles goed gaat. Dat is belangrijk voor het imago van de club.”

.

Feyenoord kan zich geen tweede Rome permitteren: voor de wedstrijd tegen AS Roma in februari 2015 raakten supporters slaags met de Romeinse politie. De beelden van rellende Feyenoordfans op en in de monumentale fontein bij de Spaanse trappen gingen de wereld over. De foto’s van toen stonden de afgelopen weken ook weer in de Engelse pers, die de komst van zoveel fans zonder kaartje als ‘een nachtmerrie’ bestempelde. 

.

De club verwacht dat ongeveer 7000 supporters afreizen naar Manchester. Voor de 3100 fans met een kaartje is alles strak geregeld: van het afhalen van polsbandjes – een primeur in Europa- tot en met pendelbussen naar het stadion. Voor de fans zonder tickets is niets geregeld: zij zijn niet welkom in de fanzone rond het stadion en er is ook geen speciale fanzone in de stad, zoals die er bijvoorbeeld wel was voor Manchesterfans in Rotterdam. Er is wel een gebied in het centrum aangewezen waar supporters welkom zijn. 

.

De grote vrees van de politie in Manchester is dat Feyenoordsupporters zonder kaartje toch in het stadion belanden, maar dan tussen United-toeschouwers. Er zouden nog veel kaartjes op de markt zijn omdat Manchesterfans zelf niet echt warm lopen voor de Europa League-duels. De politie heeft aangekondigd Feyenoordfans die tussen de Engelsen in thuisvakken zitten uit het stadion te zetten.

.

Oproep 

Feyenoorddirecteur Eric Gudde en de Rotterdamse politiechef Frank Paauw roepen supporters op zich te gedragen. ,,Het gaat om de toekomst van de club”, zegt Gudde. ,,We willen vrijdag in de krant lezen dat het goed is gegaan, dat het een mooie dag geweest is in Manchester. In het stadion en erbuiten. Dat is belangrijk voor het imago van de club. De beelden van Rome dreunen nog steeds na.” Paauw: ,,Ook de vierduizend supporters zonder kaartje worden allemaal geassocieerd met de stad Rotterdam en met Feyenoord. Gedraag je nou gewoon en wees een ambassadeur voor de stad.”

.

,,We hebben van Rome één ding geleerd”, zegt Gudde. ,,Dat de samenwerking met de autoriteiten daar niet de schoonheidsprijs verdiende. Dat moest beter.” En dat gaat ook beter, voorspelt Paauw. ,,De politie in Manchester is heel anders dan die in Rome. Zij hebben een lange traditie in de omgang met voetbalfans. Het is één van de best gekwalificeerde politiekorpsen van Europa. Supporters kunnen straks niet zeggen: ‘Ik begreep het niet en ze sloegen er op los’. Dat is niet hoe de Engelse politie werkt.”

.

Wedstrijd van de eeuw

Veel supporters boekten meteen na de loting voor de Europa League een vlucht en een hotel in Manchester, zonder te weten of ze ook een ticket konden krijgen. ,,Het is voor veel Feyenoordfans natuurlijk de wedstrijd van de eeuw. Mooier kan het niet”, zegt supporterscoördinator Ton Strooband. ,,Wij hebben vanaf het begin aan Manchester United gevraagd om zoveel mogelijk kaarten beschikbaar te stellen om zomin mogelijk ontevreden mensen te hebben rondlopen. Helaas kregen we er maar 3100. Het was Manchester United die besloot om de 800 kaarten die mensen zelf hebben gekocht in thuisvakken te annuleren. Dat hadden wij liever anders gezien.”

.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou