Feyenoordinbeeld

FEYENOORD IN SLOTMINUUT LANGS N.E.C.

Feyenoord heeft met dank aan een doelpunt in blessuretijd van Michiel Kramer op bezoek bij N.E.C. de negende overwinning op rij geboekt in de Eredivisie. In het Goffertstadion keek de ploeg van Giovanni van Bronckhorst lang tegen een 1-0 achterstand aan. Pas in de laatste tien minuten werd de stand omgebogen: 1-2.

.

De wens van Feyenoord om op bezoek in Nijmegen voor de zesde uitwedstrijd in de Eredivise op rij ‘de nul’ te houden en zo een clubrecord te breken, kon al binnen tien minuten uit het hoofd gezet worden. Moham Rayhi verraste Brad Jones met een schot van net buiten het zestienmetergebied en zette daarmee de thuisploeg op voorsprong. Het was het eerste tegendoelpunt voor Feyenoord op vreemde bodem sinds 20 april 2016, toen de ploeg op bezoek bij Heracles twee treffers moest incasseren.

.

Tegelijkertijd was het doelpunt van N.E.C. een teken dat Feyenoord niet helemaal scherp begon aan de eerste wedstrijd na de interlandperiode. Niet alleen mocht Julian von Haacke ongehinderd het middenveld oversteken met de bal aan zijn voet, ook maakte de tot dusver in bloedvorm verkerende Brad Jones bij het schot van Rayhi een zeldzame misser, met een vroege achterstand als gevolg.

.

De gedachten van de Feyenoorders zullen op dat moment onbewust terug zijn gegaan naar de laatste wedstrijd van de winterstop van vorig seizoen. De ploeg leed toen op bezoek bij N.E.C. een kostbare en onnodige 3-1 nederlaag, wat het begin bleek van een zwarte reeks van zeven verliesbeurten op rij.

.

Tegelijkertijd was er in Nijmegen ondanks de achterstand nog weinig reden tot paniek, al had Feyenoord in het vervolg van de eerste helft veel moeite om de defensie van N.E.C. in problemen te brengen. De schaarse kansen die de ploeg creëerde waren veelal het gevolg van individuele acties, zoals na een half uur spelen van Bilal Basaćikoglu, die op rechts de voorkeur kreeg boven Steven Berghuis. Zijn voorzet vanaf de achterlijn na een knappe versnelling werd net gemist door Dirk Kuyt.

.

Hoe langer de 1-0 op het scorebord stond, hoe comfortabeler de thuisploeg achterover kon leunen en ondertussen kon loeren op de tegenaanval. Voor Feyenoord zat er weinig anders op dan het tempo proberen op te voeren en met steeds meer mankracht te aanval te zoeken, in de hoop het eerste puntenverlies van het seizoen af te wenden.

.

Met het inbrengen van spits Michiel Kramer voor verdediger Jan-Arie van der Heijden, kort nadat Jens Toornstra had plaatsgemaakt voor Steven Berghuis, maakte Van Bronckhorst zijn intenties voor de slotfase duidelijk.

.

De wissels betaalden zich uit, want Berghuis lag met een schot van afstand aan de basis van de gelijkmaker tegen het moegestreden N.E.C. Tien minuten voor tijd belandde de bal via de paal bij Kuyt, die eveneens het houtwerk raakte, voordat Jørgensen het laatste zetje over de lijn gaf: 1-1.

.

Het was uiteindelijk Kramer die Feyenoord in de slotminuut de winst bezorgde. De ingevallen spits stond op de juiste plek nadat Jørgensen op de paal schoot en zorgde daarmee voor een gedroomd slot van een moeizame wedstrijd.