FEYENOORD EN VITESSE IN EVENWICHT: 1-1

Feyenoord is er vrijdag niet in geslaagd de achterstand op nummer twee Vitesse op de ranglijst te verkleinen. Beide ploegen maakten er in de uitverkochte Kuip een boeiend voetbalgevecht van, dat uiteindelijk onbeslist eindigde: 1-1. Graziano Pellè zette Feyenoord kort voor rust met zijn zestiende competitiedoelpunt van dit seizoen op voorsprong, waarna Guram Kashia na een klein uur spelen namens de bezoekers voor de gelijkmaker tekende.

Als het zelfvertrouwen van Feyenoord al aangetast was na de gevoelige zeperd tegen ADO Den Haag van een week eerder, liet het daar in de openingsfase niets van merken. De ploeg maakte prima gebruik van haar sterktes door vooruit te voetballen en via de flanken de aanval te zoeken. Hoewel Vitesse achteruit gedrukt werd, bleven grote kansen uit, al had Jean-Paul Boëtius een treffer op zijn schoen toen hij na een prima combinatie met Lex Immers van afstand net naast vuurde.

Dat Feyenoord er niet in slaagde het overwicht lang vast te houden, was grotendeels de verdienste van de bezoekers. Na het overleven van het eerste Rotterdamse gevaar wist de formatie van oud-Feyenoorder Peter Bosz gedurende grote fases van de eerste helft de bal in de ploeg te houden en daarmee grip op het duel te krijgen. Gevolg was tevens dat het hoge tempo van het eerste kwartier steeds verder afnam. Vitesse leek dat als geen enkel probleem te ervaren, aangezien de ploeg op een kans voor Christian Atsu na nauwelijks initiatief nam om serieus op zoek te gaan naar een doelpunt.

Gezien het tamelijk vlakke verloop van de eerste helft was een ruststand van 0-0 het meest logisch, maar het was Feyenoord dat kort voor rust de leiding nam. Hoewel het doelpunt uit de lucht kwam vallen, was de vreugde er niet minder om in De Kuip. Op aangeven van Boëtius, die vanaf de linkerkant voorzette, knikte Graziano Pellè bij de eerste paal zijn zestiende competitiegoal van dit seizoen achter doelman Piet Velthuizen. Diezelfde Velthuizen behoedde zijn ploeg niet veel later voor een tweede treffer, toen hij Tonny Vilhena op zich zag afstormen en de bal ternauwernood tot corner wist te verwerken.

Als gevolg van de opgelopen achterstand werd Vitesse na rust gedwongen meer uit haar schulp te kruipen. De Arnhemmers zagen zich al snel beloond voor de minder afwachtende strijdwijze, toen Guram Kashia binnen het eerste kwartier van de tweede helft voor de gelijkmaker zorgde. De aanvoerder stond precies op de goede plek om een voorzet van Renato Ibarra achter de kansloze Erwin Mulder in de linkerhoek te koppen: 1-1.

Van het schaakspel waar het publiek in De Kuip in de eerste helft naar had gekeken, was na de gelijkmaker geen sprake meer. Beide ploegen openden in het resterende half uur van de wedstrijd de jacht op een voorsprong, wat voor allebei de doelen gevaarlijke situaties opleverde. Feyenoord was dichtbij een tweede treffer via Pellè, maar zijn kopbal eindigde voorlangs. Aan de andere kant dankte het elftal doelman Mulder, toen hij een hard schot van Patrick van Aanholt op bijzonder fraaie wijze uit de bovenhoek ranselde.

De krachten leken bij Feyenoord in de slotfase steeds verder weg te vloeien, waarop trainer Ronald Koeman met Ruben Schaken en John Goossens twee verse aanvallende krachten in het veld bracht. In de hoop nog drie kostbare punten uit het vuur te slepen probeerde de ploeg, hartstochtelijk aangemoedigd door het legioen, in de laatste minuten nog aan te zetten. Het leverde nog een enorme mogelijkheid voor Vilhena op, maar hij zag zijn schot van dichtbij afketsen op een Vitesse-verdediger. Enkele tellen later klonk het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Gözübüyük, waardoor de kraker in De Kuip geen winnaar kreeg.

Feyenoord – Vitesse 1-1