FEYENOORD AFGETROEFD DOOR NAPOLI

Feyenoord heeft in de Champions League-wedstrijd tegen Napoli niet voor een stunt kunnen zorgen. In Stadio San Paolo ging de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst tijdens het tweede duel in Groep F met 3-1 onderuit. Sofyan Amrabat redde in blessuretijd de eer, nadat Jens Toornstra bij een 2-0 achterstand een strafschop had gemist. Sven van Beek maakte in de slotfase zijn rentree na ruim een jaar blessureleed.

Net als tegen Manchester City moest Feyenoord in Napels een vroege tegengoal slikken. Sofyan Amrabat verloor na zeven minuten op het middenveld een duel van Lorenzo Insigne, die vervolgens mocht opstomen naar de rand van het strafschopgebied. Daarvandaan schoot de aanvaller de bal buiten bereik van Brad Jones in de hoek, die toen hij achter zich keek zag dat de eerste bal op zijn doel direct een doelpunt had opgeleverd.

Waar de snelle achterstand tegen City gevolgd werd door nog twee tegentreffers, daar herpakte Feyenoord zich nu vrijwel meteen. Spelend in een 4-4-2-formatie had de ploeg veelvuldig balbezit en leek het ook met vertrouwen te spelen. Doordringen tot de gevarenzone lukte Feyenoord echter maar mondjesmaat, waardoor Napoli makkelijk overeind bleef. Alleen aanvallers Jean-Paul Boëtius en Steven Berghuis produceerden voor rust een schot richting het doel van Pepe Reina, die niet leek te schrikken van de Rotterdamse pogingen.

Toch verdiende het veldspel van Feyenoord een compliment het oog op de gewijzigde samenstelling waarin de ploeg moest spelen. Eric Botteghin was vanwege een kruisbandblessure al niet meegereisd naar Italië, terwijl zijn vaste verdedigingspartner Jan-Arie van der Heijden aan het einde van de warming-up was afgehaakt met een kuitblessure. Daardoor vormden Renato Tapia en Jeremiah St. Juste het centrale duo tegenover de meest scorende ploeg van de Serie A.

Hoe dodelijk de Napolitaanse aanvallers zijn, werd kort na rust duidelijk. Een verkeerde terugspeelbal van Kevin Diks werd genadeloos afgestraft door Dries Mertens, die daarmee een groot deel van de Rotterdamse hoop op een goed resultaat wgnam. Die hoop kwam heel even terug toen Jens Toornstra halverwege de tweede helft een penalty mocht nemen (Berghuis werd neergelegd), maar vervloog direct daarna weer toen Reina de inzet van de middenvelder keerde.

Toen José Callejon een minuut later scoorde na een slordigheid van Tapia, was het definitief klaar voor Feyenoord. De Peruviaan werd niet veel later vervangen door Sven van Beek, die daarmee zijn eerste officiële speelminuten maakte sinds 1 mei 2016.

In de laatste twintig minuten was het voor Feyenoord zaak om de schade verder beperkt te houden, ook met het oog op het vervolg van de Champions League-campagne. Dat lukte, en de ploeg slaagde er via Sofyan Amrabat zelfs in om in blessuretijd nog iets terug te doen. De middenvelder drong door tot de defensie van Napoli en passeerde van Reina van dichtbij. Daarmee maakte hij de eerste Champions League-goal van Feyenoord sinds 13 november 2002.