Nieuws

Even geen gekte nu bij Feyenoord

on

Feyenoord heeft geleerd van de hectische aanloop naar de kampioenswedstrijd. De koploper snakt naar rust in één van de meest turbulente weken in de clubhistorie. De Kuip gaat even op slot.

.

Dirk Kuyt kijkt deze middag opzij en wijst. Al zijn medespelers op het trainingsveld Varkenoord zien het. Geen supporter kijkt over de schouders van de aanvoerder mee. Dat is in schril contrast met wat de routinier van Feyenoord exact een week geleden meemaakte. Toen stonden er meer dan duizend dolenthousiaste aanhangers stuiterend te kijken naar de plek waar Kuyt toen heen wees.  

.

Die hectische week naar de derby tegen Excelsior, dat bleek dus achteraf niet de juiste aanloop naar een kampioenswedstrijd. De gekte rond de selectie nam met de minuut toe. ,,Natuurlijk was het anders dan normaal”, had Eric Botteghin zondag nog zuchtend geanalyseerd.

.

En dus stonden er gisteren zwarte schermen rond het trainingsveld om pottenkijkers te weren. Bovendien liet de club fijntjes weten dat er hoe dan ook niemand meer welkom is tot de wedstrijd van zondag. Feyenoord krijgt dan tegen Heracles opnieuw de kans om kampioen te worden.

.

Filosoferen

Lang, héél lang durfde vrijwel niemand in en rond de club openlijk te filosoferen over de landstitel. Doodsbenauwd dat het ergens toch nog spaak zou lopen. Tot de koploper vorige maand van Vitesse won en Ajax kansloos kopje onder ging in Eindhoven tegen PSV. Toen leken de sluizen opengezet en rekende heel Rotterdam op de felbegeerde landstitel.

.

,,Dat is nu weer weg”, zegt John de Wolf, voormalig boegbeeld van de club. ,,Als ik nu trainer was van Feyenoord, zou ik met die groep een paar dagen op trainingskamp gaan. Even weg uit de drukte. Maar dat zeg ik als buitenstaander, want ik werk niet dagelijks met die groep.”

.

Dat doet Giovanni van Bronckhorst wél. En die blijft in Rotterdam. De trainer huldigt doorgaans het standpunt dat je zo weinig mogelijk moet willen veranderen. Dus toen Feyenoord met 2-2 gelijkspeelde tegen PEC Zwolle en de club de hete adem van Ajax in de nek voelde, schudde Van Bronckhorst het hoofd bij de vraag van een hele stroming journalisten of er een mental coach nodig was. Want, zo beredeneerde Van Bronckhorst logischerwijs: dan opeens wel daarvoor kiezen, dat zou pas het ultieme voorbeeld van paniekvoetbal betekenen.

.

Toch moest er na de pijnlijke nederlaag zondag op het kurkdroge kunstgras van Excelsior (3-0) natuurlijk wel iets veranderen. Want blijkbaar is het de spelers allemaal iets te veel geworden, de gekte afgelopen week rond het elftal. De hunkering naar de eerste landstitel sinds 1999 had een verlammend effect op de spelers. 

.

Dus stonden er gisteren medewerkers van een beveiligingsbedrijf op en rond het trainingscomplex. Maar dan, het lijkt bijna bij Feyenoord te horen, blijkt dat de schermen die het zicht op veld 2 moeten wegnemen wel heel erg doorzichtig zijn. Wie Feyenoord wil zien trainen, staat op een afstandje, maar krijgt alles mee.

.

Magneet

Het is een beetje exemplarisch voor het Feyenoord van nu. De beste bedoelingen, maar lang niet alles pakt vlekkeloos uit. Wat te denken van het feit dat buschauffeur Jan de Rek zondagochtend met zijn Ringelberg Touringcar iets te vroeg arriveerde bij het Bilderberg Parkhotel, waar de selectie de nacht voor de derby had doorgebracht. Om geen verkeersopstopping op de Westersingel, een smalle straat op een steenworp van het centrum van Rotterdam, te veroorzaken, draaide de spelersbus met dat enorme embleem van Feyenoord nog maar een paar rondjes door de stad, compleet met politiebegeleiding op motoren. Een sterkere magneet voor supporters kan er niet geweest zijn. Zingend en schreeuwend werden de spelers uiteindelijk de stad uit begeleid.

.

Op het veld van de Kralingers ging vervolgens pas echt alles mis. En toen na afloop een diep teleurgestelde supporter van Feyenoord besloot om via de bijkeuken van Brasserie Woudestein doodleuk naar de kleedkamer van de koploper te wandelen om eens verhaal te halen voor de 3-0 nederlaag, leek het circus compleet.

.

,,Wij focussen op de dingen die wij wel in eigen hand hebben”, zegt trainer Giovanni van Bronckhorst geregeld. En dus ging het trainingsveld gisteren op slot en wordt de ploeg de rest van de week waar het kan afgeschermd. Een poging tot stilte voor de storm, die zondagmiddag moet losbreken tegen Heracles.

.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou