Feyenoordinbeeld

EUROPA LEAGUE EINDIGT VOOR FEYENOORD IN GROEPSFASE

De groepsfase is dit seizoen het eindstation voor Feyenoord in de Europa League. De ploeg had donderdag in eigen huis een overwinning met twee doelpunten verschil nodig tegen Fenerbahçe, maar ging ongelukkig met 0-1 onderuit. Wat resteert zijn de herinneringen aan de mooie Europese avonden van dit seizoen, in het bijzonder de 1-0 overwinning op Manchester United.

.

De plannen die Feyenoord had gesmeed om Fenerbahçe pootje te lichten, konden halverwege de eerste helft al in de prullenbak. Rick Karsdorp kopte toen een voorzet van Şener Özbayraklı te kort terug op zijn eigen doelman, waarna spits Sow de bal van dichtbij met een omhaal binnen kon werken.

.

Karsdorp mocht zich de fout aanrekenen, te meer omdat er tot de 0-1 weinig aan de hand was voor Feyenoord. De ploeg had niet veel te vrezen gehad van een achteroverleunend Fenerbahçe, creëerde door een kopbal en een vrije trap van Jens Toornstra de eerste kansjes en had in Eljero Elia een aanvaller die met zijn acties geregeld voor gevaar zorgde.

.

De tegengoal maakte dat Feyenoord eerder dan gehoopt de gesloten organisatie moest loslaten, op jacht naar de drie doelpunten die nodig waren om Europese uitschakeling af te wenden. De eerste daarvan leek zich op slag van rust aan te dienen, toen Tonny Vilhena knap werd vrij gespeeld en mocht aanleggen vanaf de rand van het strafschopgebied. Zijn schot spatte uiteen op de paal.

.

Met Bilal Basaçikoglu voor Jens Toornstra zocht Feyenoord na rust nog nadrukkelijker de aanval, in de wetenschap dat Manchester United vroeg in de tweede helft op voorsprong was gekomen tegen Zorya Luhansk. Daarmee was duidelijk dat zelfs een kleine zege op Fenerbahçe niet zou volstaan voor overwintering.

.

De Turkse topclub zelf concentreerde zich ondertussen na rust vooral op het verder verstevigen van de defensieve stellingen en slaagde er nog maar zelden in om spits Robin van Persie te bereiken. Het meeste gevaar in de tweede helft kwam daarmee op naam van Feyenoord, via onder meer een kopbal van Basaçikoglu en een afstandschot van Karim El Ahmadi, maar echt in problemen kwam keeper Volkan Demirel niet.

.

Dat kwam ook in het laatste kwartier weinig verandering in, ook al speelde Feyenoord toen met Michiel Kramer als extra spits vol op de aanval. Terwijl het geloof langzaam wegebde, werd de Turkse doelman nog een paar keer op de proef gesteld, maar de verdiende gelijkmaker bleef uit. Zo kwam met een 0-1 nederlaag de Europese campagne voor dit seizoen eerder dan gewenst ten einde en weet Feyenoord dat het zich de rest van het seizoen kan concentreren op de Eredivisie en het bekertoernooi.