Nieuws

Eredivisie zakt op UEFA-lijst naar voorrondeplek CL, ook directe plaatsing Bekerwinnaar komt in gevaar

on

Met Vitesse en Feyenoord op apegapen in respectievelijk de Europa League en Champions League, is de eredivisie weggezakt naar positie 12 op de UEFA-coëfficiëntenlijst.

Die plek geeft geen recht op een plaats in de groepsfase van de Champions League voor de kampioen van 2019. De kampioen van dit seizoen speelt volgend jaar ook al Champions League-voorrondes en ook de bekerwinnaar is niet meer verzekerd van een plek in de groepsfase van de Europa League.

Wie in 2018 de KNVB-beker pakt, gaat naar de 3e voorronde van de Europa League. Ook de nummer 3 van de eredivisie en winnaar van de play-offs spelen voorrondes. Dat geldt eveneens voor de nummer 2, die liefst drie voorrondes moet zien te overleven om in het hoofdtoernooi van de Champions League te komen.

Na de finaleplek van Ajax in de Europa League vorig seizoen lag de eredivisie weer op koers voor een vaste Champions League-plek. Door de belabberde resultaten van eredivisieclubs in dit seizoen is de Nederlandse competitie echter weer op plek twaalf van de UEFA-lijst terechtgekomen. Oostenrijk staat door de zege van Austria Wien op Rijeka en het gelijkspel van Red Bull Salzburg tegen Konyaspor nu boven Nederland en pakt plek elf over, die zeer waarschijnlijk wel een plek in de Champions League-groepsfase voor de kampioen betekent.

Met nog twee speelronden te gaan, kunnen Feyenoord en Vitesse nog punten pakken. Het programma biedt echter weinig perspectief. Naast Oostenrijk kunnen ook Griekenland en Tsjechië nog boven Nederland eindigen. Verspeelt Nederland ook de 12de plek op de UEFA-lijst, dan gaat ook de bekerwinnaar van 2019 opnieuw voorrondes spelen in de Europa League.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou