Feyenoordinbeeld

El Ahmadi plaatst zich met Marokko voor kwartfinale Afrika Cup

DR Congo en Marokko hebben zich als nummer één en twee van Groep C geplaatst voor de kwartfinale van het toernooi om de Afrika Cup. De Marokkanen versloegen met Karim El Ahmadi in de basis Ivoorkust, de winnaar van de vorige editie, in een rechtstreeks gevecht om een play-offticket..

Marokko – Ivoorkust 1-0

Bij een overwinning was Marokko hoe dan ook zeker van een plaats bij de laatste acht en de ploeg van bondscoach Hervé Renard was in de eerste helft ook het dichtst bij een voorsprong. Faycal Fajr raakte uit een vrije trap de lat. Even later was Mehdi Benatia bij een corner kansrijk, maar hij zich geen andere mogelijkheid dan de bal met zijn hand te spelen en werd terecht teruggefloten.

.

Kansen waren er voor Ivoorkust wel degelijk. Scoren was alleen net als in het eerste groepsduel (0-0 tegen Togo) een probleem. Wilfried Zaha stuitte op doelman Munir en Salomon Kalou verzuimde op aangeven van Wilfried Bony met een kopbal de score te openen.

.

Het was de in de eerste helft ingevallen Rachid Alioui die de ban brak en dat deed de Marokkaanse aanvaller na een uur op prachtige wijze. Alioui zag keeper Sylvain Gbohouo wat ver voor zijn doel staan en werkte de bal met veel gevoel van afstand over de goalie heen: 1-0.

.

Ivoorkust probeerde het nog wel, maar het slofoffensief was tevergeefs. Zo is Marokko na een rumoerige groepsfase, waarin de afwezigheid van Hakim Ziyech na de nederlaag tegen DR Congo in de eerste speelronde nog tot veel discussie leidde, door naar de kwartfinale. Marokko treft in de volgende ronde de nummer één van Groep D, waar Ghana momenteel aan de leiding gaat.