Feyenoord weet weer niet te winnen

Feyenoord heeft voor de vierde keer op rij punten verloren in eigen huis. Tegen VVV-Venlo werd het zaterdagavond 1-1. Na de 1-0 van Nicolai Jørgensen vergat de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst het duel te beslissen, waarna de bezoekers kort voor tijd via een zondagsschot op gelijke hoogte kwamen in De Kuip.

Dat Damian van Bruggen zich vijf minuten voor tijd tot de held van Venlo kon kronen door een corner van ver achter Brad Jones te knallen, had Feyenoord volledig aan zichzelf te wijten. Na de openingstreffer kreeg de ploeg voldoende kansen om VVV-Venlo de doodsteek te geven, maar die werden benut. Onder andere Tonny Vilhena, die eerder al de paal had geraakt, had het duel voortijdig kunnen beslissen, maar de middenvelder slaagde er niet in om van dichtbij Lars Unnerstall te passeren.

Dat was Jørgensen eerder wel gelukt. De Deen schoot na 54 minuten overtuigend raak in de korte hoek, nadat hij knap was vrijgespeeld door Jens Toornstra. Het was de eerste flitsende combinatie van de avond, want tot dat moment viel het voor Feyenoord niet mee om een gaatje te vinden in de Limburgse verdediging. VVV-Venlo trok zich in grote delen van de wedstrijd met vrijwel alle spelers ver terug op eigen helft, waardoor creativiteit en vernuft vereist was om tot gevaar te komen. Dat toonde de thuisploeg in de eerste helft slechts bij momenten, waardoor het voor rust bleef bij aardige schietkansen voor Steven Berghuis, Karim El Ahmadi en Nicolai Jørgensen. Het vizier van de internationals stond echter niet op scherp.

Het meest genoten de supporters voor rust van de fraaie ‘lichtjesactie’ in de twaalfde minuut, waarmee het exact zes jaar geleden overleden zoontje van Brad Jones werd herdacht. De doelman had alle tijd om het fraaie beeld van duizenden schijnende telefoonlampjes in zich op te nemen, want hij hoefde vrijwel niet in actie te komen. De keren dat VVV gevaarlijk dreigde te worden, gooide de Feyenoord-defensie – met de weer herstelde en sterk spelende Sven van Beek voor Renato Tapia (rust) – op tijd de poort dicht.

Met een knal van afstand zette Van Beek direct na rust de toon voor de tweede helft, waarin aanvankelijk Feyenoord beter voor de dag kwam. De goal van Jørgensen leek bevrijdend te werken, maar omdat de tweede treffer uitbleef, durfde Van Bronckhorst nog niet rustig achterover te gaan zitten. Die angst bleek gegrond, want vijf minuten voor tijd zorgde Van Bruggen ervoor dat Feyenoord een nieuwe domper te verwerken kreeg na een thuiswedstrijd.