Nieuws

‘Die familie uit Zuid hoeft voorlopig niet aan te kloppen bij gemeenteraad’

on

Feyenoord heeft zijn krediet verspeeld bij de Rotterdamse gemeenteraad. Van links tot rechts wordt het optreden van de club- en stadiondirectie fel bekritiseerd. ‘Die beroemde familie uit Zuid hoeft hier voorlopig niet meer aan te kloppen’.

Die beroemde familie uit Zuid hoeft hier voorlopig niet meer aan te kloppen
VVD Rotterdam
Met name de VVD, nota bene een van voorstanders van de garantstelling van 165 miljoen euro, voelt zich in zijn hemd gezet door Feyenoord. ‘Het ontbreekt de heren aan realiteitszin,’ mopperde fractievoorzitter Maarten van de Donk. ‘In plaats van het voorstel woensdagavond laat in te trekken omdat het draagvlak volledig was weggevallen, zet men stug door en wordt onze wethouder (Antoinette Laan, red.) vol in de wind gezet. Daar ben ik ronduit pissig over.’

Verkrampt
Van de Donk spreekt van ‘autistisch optreden van de Feyenoord-familie of wat daar nog van over is’. ‘Wij hebben ons vroegtijdig achter hun plan geschaard, maar andersom? Feyenoord heeft geen moment de kritische onderstroom weten in te dammen. Of ze waren er niet of ze reageerden heel verkrampt.’ Van de Donk hoeft ‘die beroemde familie uit Zuid voorlopig even niet meer te zien’.

Directeur Eric Gudde had echter ‘goede redenen’ om het voorstel niet in te trekken, zegt hij in het AD Rotterdams Dagblad. ‘Wij hoopten via het raadsdebat, en dus niet via een tweet of het tv-programma Knevel en Van den Brink, antwoord te krijgen op de vraag wat er niet zou deugen aan ons voorstel.’

Ook Leefbaar Rotterdam, de partij die woensdagavond de doorslag gaf door het plan unaniem af te wijzen, wil geen zaken meer doen met Feyenoord. Fractievoorzitter Ronald Schneider acht de huidige leiding ‘niet capabel genoeg’ om een nieuw stadion van de grond te tillen.

Het is nagenoeg uitgesloten dat een eventueel nieuw stadionvoorstel van de volksclub uit Zuid nog voor het einde van de huidige raadsperiode, maart volgend jaar, door de raad in behandeling wordt genomen. ‘Feyenoord moet eerst maar eens grondig evalueren,’ zei PvdA-fractievoorzitter Marco Heijmen.

Noodzaak
Kuip-directeur Jan van Merwijk liet gisteren echter weten nog steeds te geloven in een nieuw stadion. ‘Die noodzaak is er en zal ook blijven.’ Volgens hem valt het met de weerstand in de Rotterdamse gemeenteraad wel mee. ‘Ik heb niemand horen zeggen dat er een plafond zit aan onze ambities. De noodzaak van een nieuw stadion wordt ook niet betwist of betwijfeld. Onze plannen gaan nu niet door vanwege de garantstellingsregeling, de risico’s en de emoties over mogelijke alternatieven. Met die elementen zullen we dus aan de gang moeten.’

De gemeenteraad nam gisteren weliswaar geen besluit over een nieuw stadion, maar een meerderheid stemde wel in met de herinrichting van sportpark Varkenoord en een ‘kwaliteitsimpuls’ voor Park de Twee Heuvels in IJsselmonde. Daarvoor wordt in totaal 54 miljoen euro uitgetrokken.

Bron: Ad.nl