Nieuws

Column Van Hanegem: ‘Ik ben om, de beslissing is gevallen’ 

on

AD-columnist én Feyenoord-supporter Willem van Hanegem weet het nu zeker. ‘De beslissing is gevallen.’

.

Toen deze krant vlak voor het einde van de winterstop een enquête hield over de vraag wie de landskampioen van Nederland wordt, vulde ik nog Ajax in. Ik heb al die tijd gedacht dat Feyenoord echt beter zou moeten gaan voetballen om serieus aanspraak te maken op de titel. Maar na gisteren ben ik om.

.

Feyenoord geeft deze enorme voorsprong niet meer weg, de beslissing is gevallen. Waar blijf je dan met het argument dat Feyenoord beter zou moeten voetballen, hoor ik de mensen denken. Dat vind ik nog steeds hoor, maar in Nederland zijn er blijkbaar niet zoveel ploegen die matig voetbal afstraffen.

.

Neem Heerenveen gisteren tegen Feyenoord. Ik denk dat de koploper de slechtste eerste helft afwerkte in maanden. Heerenveen had met 3-0 voor kunnen staan, maar ze hebben Feyenoord gewoon in leven gelaten.

.

Na rust stond Feyenoord alsnog op. Dat was in mijn ogen vooral te danken aan Tonny Vilhena, die de ploeg bij de hand nam. Dan heb ik niet over zijn doelpunt, waar niets mis mee was natuurlijk. Maar hij schakelde als eerste naar een hogere versnelling. Hij was gewoon de beste speler op het veld.

.

Over de slechtste speler waren veel aanhangers van Feyenoord het volgens mij snel eens. Miquel Nelom kreeg bakken vol kritiek. Natuurlijk speelde hij niet geweldig, maar ik krijg al veel langer het idee dat deze jongen niet veel goed kan doen bij zijn eigen supporters. Dat vind ik vreemd. Nelom is een zelf opgeleide speler.

.

Bovendien iemand die ik nooit hoor zeuren, die bescheiden is en nooit nare trekjes vertoont. In Heerenveen lag de hele linkerkant voortdurend open, want Steven Berghuis had er voor de pauze op de voor hem vreemde plek van linkerspits volgens mij geen zin in. Dat maakte het lastig voor Nelom. Die strafschop tegen, dat kan natuurlijk gebeuren. Een handige speler als Reza, die met snelheid op je afkomt en dan ook nog eens een fraaie schaarbeweging eruit gooit, die kun je per ongeluk raken.

.

Ik praat niets goed hoor, maar als Feyenoord slecht speelt, moet je niet opeens allemaal naar Nelom wijzen. Waar was Botteghin dan voor rust? En Kuyt als rechterspits? En Berghuis en Van der Heijden?

.

Wat dat betreft heeft Nelom geluk dat hij een trainer heeft die zijn oren niet laat hangen naar de schreeuwende massa. Van Bronckhorst zet zonder met zijn ogen te knipperen ook de populairste spelers op de bank. Ik denk daarom ook dat Bart Nieuwkoop tegen Ajax speelt als Vilhena eventueel geschorst is. Die jongen heeft het afgedwongen, hij is de aankopen Renato Tapia en Marko Vejinovic voorbijgestreefd.

.

Dat de mensen straks in de vijver op het Hofplein duiken omdat Feyenoord weer eens kampioen wordt, vind ik prima. Maar als je daar, zoals ik, niet tussen ligt, kun je net zo blij zijn.

.

Ik merkte afgelopen week weer dat Rinus Israel, de beste centrale verdediger die Nederland ooit heeft gehad, er hetzelfde over denkt. Tijdens zijn boekpresentatie in de Kuip vertelde ook Rinus dat hij Feyenoord de hoofdprijs zo gunt. Maar dat mag je niet verwarren met kritiekloos naar het elftal kijken. Dus ook kritisch oordelen over dragende spelers en niet alleen wijzen naar een jongen als Miquel Nelom.

.

Bron: Ad.nl

Aanbevolen voor jou